У 2017-у держава хоче відмовитися фінансувати комунальні послуги, енергоносії і 25% працівників шкіл

У 2017-у держава хоче відмовитися фінансувати комунальні послуги, енергоносії і 25% працівників шкіл
15 вересня уряд подав до парламенту бюджетний пакет: "Про Державний бюджет України на 2017 рік" (№5000), "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (№5130), "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (№5131), "Про внесення змін до Податкового кодексу України" (№5132). 

 

Зокрема, Мінфін пропонує виключити зі складу освітньої та медичної субвенцій видатки на комунальні послуги та енергоносії (майже 20% від усіх видатків: 22% по освіті та 13% по охороні здоров'я), передавши їх повністю на фінансування місцевим бюджетам за власний рахунок. Фактично уряд бере на себе зобов'язання фінансувати в повному обсязі лише заробітну плату бюджетникам, та й то не всім. За рахунок цього і відбувається значне підвищення заробітних плат вчителів і медиків на місцевому рівні.

Мінфін пропонує за рахунок освітньої субвенції фінансувати не всю зарплату, а тільки педагогічному персоналу (№5131, ч. 1 ст. 103-2). А це лише 75% працівників закладів освіти на місцевому рівні.

Керівництво МОН наразі не схвалює таких ідей Мінфіну. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки №102 від 15 квітня 1993 р. "Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти" працівники закладів освіти поділяються на такі категорії: педагогічні працівники, керівні працівники, адміністративно-господарський персонал, навчально-допоміжний персонал, робітники, службовці закладів освіти. Усі зазначені категорії працівників загальноосвітніх навчальних закладів наразі фінансуються з освітньої субвенції. Таким чином, з 2017 р. 25% працівників у загальноосвітніх закладах, що забезпечують навчальний процес, органи місцевого самоврядування змушені будуть  фінансувати за власний рахунок.

Оскільки коштів на це не передбачається, логічним є скорочення або повне звільнення лаборантів, бібліотекарів, психологів, кухарів, прибиральниць та інших категорій технічного та адміністративного персоналу. До чого це призведе? Звісно, до погіршення умов праці самих учителів та якості навчального процесу дітей.

Зараз усі видатки (зарплата, комунальні послуги та енергоносії, повне утримання) у галузі дошкільної (садочки) та позашкільної (школи естетичного виховання, спортшколи) освіти повністю фінансуються за власні кошти місцевих бюджетів.

За матеріалами Дзеркала тижня  http://gazeta.dt.ua/economics_of_regions/byudzhetniy-proces-2017-riziki-decentralizaciyi-_.html

 

 

26 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів