Верховний суд заборонив виселяти українців за борги

Верховний суд заборонив виселяти українців за борги
Українців заборонили виселяти в нікуди з житла, якщо воно купувалося не за кредитні кошти, навіть після продажу його з публічних торгів

 

Це випливає з рішення Верховного суду №6-197цс16, передає UBR..

"Мова про випадки, коли людина купила будинок або квартиру за власні гроші, а потім з часом вирішив закласти нерухомість, оформивши кредит під якийсь бізнес або навіть ремонт. ВСУ дав чіткий висновок із цього приводу - в цьому випадку, позичальника не мають право виселяти в нікуди, навіть якщо це майно було продано на прилюдних торгах і у нього з'явився вже новий власник. Людині в обов'язковому порядку повинно бути надано альтернативне житло. Причому, виселяти на вулицю не можна навіть в разі, якщо банк вже встиг перепродати заставу або оформити на нього право власності: багато фінустанов намагаються якомога швидше позбутися від майна, перепродуючи його новим власникам або отримавши його собі у власність. Так ось Верховний суд постановив, що виселити боржника без вказівки нового адреси проживання в судовій ухвалі не можна навіть в цьому випадку", - пояснив рішення суду старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

З цього рішення випливає, що людям, які купують у банків якомога дешевше житло, варто ретельніше перевіряти нерухомість, яку вони купують.

"Та й взагалі не рекомендую перекуповувати закладене в банках майно, який би вигідною не була б ціна на нього", - зазначив Кравець.

До речі, аналогічна практика і у випадку зі стягненням застави у поручителів по кредитах: якщо людині не надається альтернативне місце для проживання, суд не може прийняти рішення про його виселення з нерухомості. Хоча по факту це нерідко відбувається.

 

26 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів