Закарпатські парламентарі сьогодні обговорювали добровільне об'єднання територіальних громад краю

Закарпатські парламентарі сьогодні обговорювали добровільне об'єднання територіальних громад краю
У вівторок, 27 вересня, голова обласної ради Михайло Рівіс провів робочу нараду, уході якої відбулося жваве обговорення продовження добровільного об’єднання територіальних громад краю.

 

Присутні крайові обранці, зокрема, Денис Ман, Михайло Станко, Василь Дем’янчук та Роман Фурман заслухали очільника Офісу реформ у Закарпатській області Івана Дем’янчука про проведену роботу та останні напрацювання в цьому процесі, повідомили у прес-службі Закарпатської облради.

Депутати цікавилися щодо реалій у фінансовому забезпеченні, медичному обслуговуванні, функціонуванні мережі закладів освіти та культури після утворення територіальних громад. Василь Дем’янчук наголосив, що головний принцип цієї реформи - аби громади почали заробляти на себе. А для цього уряд повинен врегулювати всі питання, які сьогодні тривожать людей на шляху цієї важливої реформи.

Крайові парламентарі охоче ділилися своїм баченням цього руху, вносили пропозиції щодо моделей об’єднання. Одною з таких -  створення  громад на базі кожного району. А у великих - створення додатково ще 2-3 громади. Скажімо, в найбільшому районі області  - Тячівському  можливі такі варіанти: Дубове, Тячів і одне румунське об’єднання громад. Наголошувалось, що  створення подрібнених, недієздатних, невпливових сільських рад може тільки загальмувати процес децентралізації , а звідси – розвиток  громад.

Михайло Рівіс наголосив, що в умовах децентралізації формування спроможних громад все ж є найбільш перспективною формою місцевої самоорганізації. Однак потрібно зважено підходити до вибору самих громад, врахувавши інтереси компактного проживання нацменшин.  І це головне.  Що стосується Закарпаття, то слід сказати, що воно мало свою державність за Августина Волошина, отже здатне відповідати за розвиток і успіх своєї громади, самостійно визначати пріоритети у вирішенні важливих для області  проблем і творити  для цього місцеві програми.

- Бо головна наша цінність – це наші розумні, працьовиті люди, які зможуть  забезпечити  належний рівень життя до євростандартів, - підсумував Михайло Рівіс.

 

 

27 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів