Із одного мільйона дорослого населення Закарпаття проблеми із серцем мають… понад 600 тисяч!

Із одного мільйона дорослого населення Закарпаття проблеми із серцем мають… понад 600 тисяч!
Таку моторошну статистику серцево-судинних захворювань озвучили у четвер, 29 вересня, на прес-конференції, присвяченій Всесвітньому дню серця.

 

Так, за даними фахівців, у Закарпатській області за 2015 рік зареєстровано 631 378 осіб, які хворіють на серцево-судинні захворювання. 

З них гіпертонічна хвороба торкнулася 307 тисяч осіб, ішемічна хвороба – 246 тисяч, гострий інфаркт міокарду – 1 тисячі осіб. При цьому, варто зважити на той фактор, що дорослого населення в області наразі проживає не більше одного мільйона, а загальне населення Закарпаття становить близько 1,2 млн осіб.

«Кожен повинен зрозуміти, що на показники його здоров’я, на стан серця, на 50% впливає його спосіб життя. 25% - генетичні фактори, 20-25% - соціально-економічні фактори. І тільки 5-10% – це вплив медичної галузі. І якщо ми говоримо про Україну, яка є на рівні країн, що розвиваються, то частка медичного забезпечення у цьому питанні складає лише 5%. 

Серце – це єдиний і найважливіший орган, через котрий, якщо людина себе не поважає і не любить, то вкорочуватиме собі вік, зменшуватиме термін, який дала природа, щоб жити повноцінним життям», – пояснила Ольга Чемет, начальник управління організації лікувально-профілактичної роботи департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА, обласний терапевт.

На сьогодні у структурі смертності дорослого населення в Україні показник смертності від серцево-судинних захворювань складає 70-75%. На Закарпатті  цей показник – 50-55%. У Англії та США – 30-31%.

«Нині вся медична спільнота вже вибудувала собі стратегію до 2025 року, яка так і звучить – «25 до 25». Тобто мета – зменшити показник смертності від цих хвороб до 25% до 2025 року», – розповіла Ольга Чемет.

Протягом минулого, 2015 року на Закарпатті від серцево-судинних захворювань померло майже 9 тисяч осіб, із них 9% - працездатного віку. При цьому Закарпаття залишається серед регіонів із найнижчою смертністю від серцево-судинних захворювань.

У 2013 – 2015 роках Закарпатська область знаходилася на першому місці в Україні за використанням малоінвазивних інтервенційних методик на 1 млн населення, в тому числі при лікуванні гострого коронарного синдрому.

Також варто зазначити, що протягом 2015 року у кардіохірургічному відділенні Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру проведено 132 оперативні втручання на серці. При цьому подальша орієнтовно мінімальна потреба у хірургічній допомозі в Закарпатській області на найближчий період має складати не менше 200 кардіохірургічних операцій на рік. 

uzhgorod.net.ua

 

29 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів