Берегівські лісівники показали, як доглядати за жолудями, щоб виростити дуби

Берегівські лісівники показали, як доглядати за жолудями, щоб виростити дуби
Лісівники Берегівщини презентували, як з простого жолудя можна виростити дорослий могутній дуб, – повідомила прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

 

На Берегівщині корінними рослинними формаціями вважаються дубові ліси з домішкою у складі граба, ясена, липи та інших порід. У заплавних дубових лісах зрідка трапляється вільха, ясен, тополя або формуються чисті дубняки, тож лісівники показали процес вирощування саме цієї породи дерева.

У цій колисці ростуть дуби, яким понад 120 років. Частіше інших дерев зустрічається черешчатий дуб або звичайний. Рідше можна зустріти дуб червоний. Рослині характерні часті гілки, листя середнього розміру з закругленими краями, буро-сіра товста кора. Цікавим фактом є те, що кориннева система дорівнює висоті надземної частини дерева. Висота дорослої особини – до 40 метрів.

Початком збору жолудів дуба вважають кінець вересня-середину листопада. При заготівлі насіння лісівники Берегівщини віддають перевагу збору жолудів в об’єктах постійної лісонасінневої бази, що забезпечує кращі спадкові властивості. Такі дерева є більш стійкими та продуктивими. Майстер лісу ЛМЛ «Нове Село» Іван Вальо розповів: «Висівати жолуді найкраще навесні, адже це пов’язано з кращим зволоженням грунту. Основною умовою зберігання жолудів є збереження високого вмісту вологи в них. Свіжозібрані жолуді, залежно від умов зростання, часу збору та погодних умов, можуть мати вологість від 60 до 100% їх абсолютної маси. Більша вологість властива жолудям перших зборів. Вони менш стійкі, тому їх слід зберігати і використовувати окремо від жолудів, зібраних у пізніші строки. У разі зниження вологості нижче 50% жолуді втрачають схожість. Задля кращого збереження вологи жолуді укладають у невисокі кошики або дерев’яні ящики зі щілинами, викладаючи в суміші з піском шаром по 5 сантиметрів. У разі висівання жолудів восени необхідно вжити заходів захисту від гризунів, вимерзання насіння і пошкодження весною молодих сходів заморозками. При вирощуванні сіянців дуба важливим є своєчасна боротьба з бур’янами та борошнистою росою. Приживається з висаджених жолудів дуба приблизно 80%. Зазвичай сіянці дуба досягають стандартних розмірів в однорічному віці. Опісля цього, їх можна висаджувати у відкриту площину. Саме таким методам мене вчив мій батько, який також був лісником і привчив мене любити ліс».

Однак перед тим, як посадити дуб-жолудь, варто його перевірити, – продовжує розповідь головний лісничий Берегівського лісгоспу Богдан Шойногу: «Живі жолуді мають жовте забарвлення, а разом роз’єднання двох половин забарвлення жовте або червоно-жовте, мертві жолуді в забарвленні чорні (іноді, щоб подивитися забарвлення потрібно відкрити зовнішню оболонку жолудя – шкаралупу)».

Розповів також лісничий і про інший спосіб перевірки жолудя на життя – метод флотації: «Краще за все залити будь-яку ємність водою і помістити туди жолуді. Мертві жолуді спливуть, живі ж навпаки залишаться під водою. Всі ці вищезазначені методи дадуть хороші умови достигання та проростання майбутніх могутніх дубів».

Вирощування дуба, граба чи бука – це завжди цікавий, але досить непростий процес. Саме завдяки працьовитості лісівників Берегівщини ми можемо на власні очі бачити красиві дубові діброви, які плекало не одне покоління лісівників. За жолудем, який би став 120-річним або навіть 1000-річним дубом потрібно доглядати з любов’ю і турботою практично кожен день. І тоді можна отримати міцний дуб.

 

30 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів