В міській раді розглянули пропозиції трьох організацій щодо подальшого розвитку Ужгорода

В міській раді розглянули пропозиції трьох організацій щодо подальшого розвитку Ужгорода
На черговому засіданні робочої групи із розробки проекту стратегії інтегрованого розвитку Ужгорода та ужгородської громади до 2025 року в міській раді розглянули пропозиції трьох організацій, які готові взяти на себе або ж долучитися до напрацювання документу, що визначатиме шляхи розвитку Ужгорода.

 

Спочатку заслухали дві пропозиції Карпатського Інституту Розвитку зі словацького міста Кошице.

Ця експертна організація напрацьовує дослідження в сфері розвитку з функціонуванням і діяльністю регіональних і місцевих органів влади та інших учасників процесу розвитку на певній території. Зокрема, саме вони готували концепції стратегій для Кощице, Пряшева, Мішкольца та загалом для більш ніж для 40 регіонів Словаччини, Сербії, Угорщини. Зазначалося, що в розробках інституту приділяється увага не тільки існуючим проблемам, але й захисту від зовнішніх тенденцій, загрозам і можливостям; стратегія визначається з точки зору методології Європейського Союзу з урахуванням українських реалій і законодавчої основи.

Друга пропозиція – від швейцарського урбаніста Урса Томанна, який спеціалізується на стратегічному територіальному плануванні, інтегрованих транспортних системах, регенерації багатофункціональних територій, поєднанні можливостей мобільності, які динамічно розвиваються, з міським розвитком. Він консультував керівництво Москви з питань підготовки Генерального плану, розробив стратегію розвитку Вінниці.

Пропозиція Томанна включає три етапи. Результатом першого має бути затвердження глобальних цілей і розробка обов’язкових умов/потреб міста. Другого – комплексне планування, розробка концепцій просторового розвитку, що включає і окремі галузі, скажімо, транспорт, детальну розробку кожного району з урахуванням ландшафту тощо. Третього – реалізація одного з локальних проектів. Пан Урс пропонує свою допомогу також у пошуках для цього міжнародних донорів.

Ще одну пропозицію представили учасники школи мерів та ГО «Закарпатська громада». Вони вже підготували напрацювання і представили для обговорення громадськості SWOT-аналіз сильних і слабких сторін міста, напрацювання стратегії розвитку «Ужгород – місто без кордонів». Підкреслювали, що йдеться про місто без кордонів у широкому сенсі – без обмежень, бар’єрів тощо.

На засіданні вирішили надати можливість ознайомитися з пропозиціями більш детально і не тільки керівникам напрямків, а й усім учасникам робочої групи з розробки стратегії Ужгорода і вже ближчим часом зібратися, щоб визначитися, як працювати далі. 

Із презентаційними матеріалами претендентів можна ознайомитися за цим посиланням.

 

30 вересня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів