Жителям Солотвина влада пропонуватиме відселення через небезпеку проваль

Жителям Солотвина влада пропонуватиме відселення через небезпеку проваль
Консультативна місія цивільного захисту ЄС, яка упродовж трьох тижнів вивчала ситуацію на солотвинському родовищі солі, завершила роботу.

 

Вчора, 5 жовтня, у «Спелеоцентрі» відбулася підсумкова нарада за участі експертів місії та представників української влади – як центральної, так регіональної і місцевої. За рішенням організаторів захід відбувався без участі преси. 

Як сьогодні розповів заступник голови Тячівської РДА Віктор Погар, у зібранні взяли участь представник Мінагрополітики Володимир Пугачов, заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, заступник голови ОДА Віктор Микулін, голова Тячівської РДА Василь Дем’янчук, начальник УДС НС в Закарпатській області Роман Гудак, Солотвинський селищний голова  Юрій Ухаль, директор ДП «Солерудліквідація» Олександр Поштук, головний інженер Сергій Проскура та 15 експертів комісії ЄС. 

Як зазначив заступник голови РДА, на нараді від місії виступили представник Генерального Директорату Європейської Комісії Едмундс Акітіс, керівник місії Тері Вебб (Великобританія) та інші, а також українські науковці. 

Експерти озвучили, що площа просідання земної кори збільшилася на 150 квадратних метрів від прогнозованої. Відповідно, кількість людей, які потребують відселення, збільшиться. 

«Прогнози невтішні, та є й позитивні моменти: великих проваль не чекаємо зараз, таких загроз нема. Але просідання не зупиняється. Тобто роботи там ще дуже багато», – сказав Віктор Погар сьогодні, на спільному засіданні постійних депутатських комісій Тячівської районної ради з питань підприємництва, інвестиційної політики, торговельного та побутового обслуговування населення, праці та зайнятості, а також з питань міжнаціональних відносин, транскордонного співробітництва, духовного розвитку, культури, туризму та рекреації. 

Піднімалося й питання переселення людей. «Зокрема, звучала думка, що, можливо, тією владою дійсно було прийнято не зовсім правильне рішення  про будівництво комплексу в селі Теребля», – зазначив заступник голови Тячівської РДА.

Йшлося також про те, щоби проводити розмови з місцевим населенням, яке проживає у зоні небезпеки, про відселення.  

Крім цього, на нараді в Солотвині піднімалося питання відновлення Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону – майданчика для привернення уваги інвесторів та грантодавців до цієї проблеми.

«Комісія вивчила ризики, показала, де є проблема, сказала, що треба робити і як діяти. А зараз уже все залежить від нас, від Міністерства, обласної влади», – підсумував Віктор Погар.

Висновки комісії експертів ЄС в РДА пообіцяли надати для ЗМІ пізніше, а текст повного детального звіту очікують через два-три тижні.

Наталія Маджара для Tyachiv.com.ua

 

06 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів