Богдан Андріїв: раніше в Ужгороді був День єврейської культури, а зараз – кількаденний фестиваль

Богдан Андріїв: раніше в Ужгороді був День єврейської культури, а зараз – кількаденний фестиваль
Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв сьогодні взяв участь в урочистому відкритті Фестивалю єврейської культури «Heymish Ungvar», який стартував у нещодавно відкритому після реставрації «Совиному гнізді».

 

Вітаючи гостей, Богдан Євстафійович відзначив, що раніше це був День єврейської культури, а зараз – уже кількаденний фестиваль. Нагадав також, що перед другою світовою війною єврейська громада в Ужгороді була друга за чисельністю, і ми мусимо пам’ятати про трагічні події, які змінили ситуацію.

Консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Віда наголосив, наскільки багатою була єврейська культура на Закарпатті і наскільки важливо її зберігати і пам’ятати про трагедію цього народу, зокрема і на теренах нашого краю.

Голова Закарпатської організації Національної спілки художників України Борис Кузьма відзначив, що єврейська культура – одна зі світових, які заслуговують на велику шану і представив мистецькі полотна ізраїльської художниці Малки Цинципер, виставка якої розгорнулася в залах «Совиного гнізда». Ключова тема у світлих, барвистих, надзвичайно життєрадісних роботах жінки – любов: один до одного, до природи, до світу.

Директор обласного благодійного фонду «Хесед Шпіра» Михайло Галін акцентував, що фестиваль 10-ий, ювілейний, але вперше має власну назву – «Heymish Ungvar», що перекладається як затишний, теплий, домашній Ужгород. 

За словами Михайла Вольфовича, до війни в Ужгороді кожен третій говорив на ідиш, зараз на жаль, мова практично втрачена. «Проте нитка єврейства на Закарпатті ніколи не обривалася. Вона тоншала, але продовжувалася», – сказав Галін.

Згодом ведучі урочистостей зачитали вітання від художниці Малки Цинципер, представили маленькі фотовиставки, які теж розгорнуті у «Совиному гнізді»: "Пори року" – Володимира Балеги, "Погляд у минуле. Мукачево, 2007" Леоніда Галіна. "Синагоги Закарпаття. Ретроперспектива" Олександра Токача, "Закарпаття – мій край" Сергія Козодаєва, проект "Еко-Хаїм" – Вероніки Громадської з Вінниці.

На відкритті виступив жіночий співочий колектив із Вінниці "Cімхе".

 

07 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів