Представники трьох держав відсвяткували у Хусті День Бетлена

Представники трьох держав відсвяткували у Хусті День Бетлена
У неділю, 9 жовтня, Хуст вчетверте святкував День Габора Бетлена. Захід проходив за сприяння уряду Угорщини та фонду імені Габора Бетлена.

 

На дійство зібралися представники трьох держав: України, Угорщини та Голландії, повідомляє mediakhust.net.

Почалося  торжество із екуменічної молитви у римо-католицькому костелі святої Анни, а відтак – перенеслося на Майдан Незалежності, де проходили виступи творчих колективів, працювали лотки з продукцією ремісників з усієї області, виробників вина та меду, охочу і могли скуштувати різні смачні наїдки. Діти ж мали змогу взяти участь у цікавих майстер-класах та покататися на кареті, або верхи на коні.

– Габор Бетлен був визначною історичною постаттю, чудовим дипломатом, дуже багато зробив для свого народу, створив постійну армію, був таким політиком, із якого нині повинні брати приклад сучасники, адже вмів знаходити компроміс із опонентами і дбати про покращення рівня життя свого народу. Приємно, що свято з року в рік свято на його честь стає все більш масштабним, що на нього збирається все більше як закарпатців, так й іноземців, – розповів уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Україною та Угорщиною Іштван Грежо.

– Вперше до Хуста разом зі своїми друзями із Голландії я приїхав у 2002 році, коли зводився реабілітаційний центр для дітей з особливими потребами. Після того був тут ще кілька разів, допомагав будувати центр, як волонтер. Зараз нам із  товаришами хотілося побачити, як змінилося Закарпаття, як змінився Хуст. Тож ми приїхали на свято і приємно вражені побаченим, – заявив Костя Мінт із Голландії.

Крім того, спільною молитвою присутніх благословили настоятель костелу святої Анни Олександр Сулінчак та пастор костелу святої Єлизавети Лойош Ловзон. А народні розваги та гуляння супроводжувалися піснями, танцями і грою на народних інструментах.

 

 

10 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів