Ужгородців запрошують на унікальну виставку про історію міжвоєнної архітектури міста та тематичний сімейний квест

Ужгородців запрошують на унікальну виставку про історію міжвоєнної архітектури міста та тематичний сімейний квест
У суботу, 15 жовтня, в Ужгороді розпочне роботу виставка, присвячена історії архітектури Ужгорода міжвоєнного періоду – 1919-1939 рр. (так званого чехословацького періоду).

 

«Ужгород – унікальне місто. Більше ніде в Україні немає міста, де була б така кількість чехословацької архітектури. Є австро-угорські міста, але саме функціоналізму немає. Це унікально для Ужгорода», – розповідає організатор виставки Тетяна Смріга, керівник мистецького центру «Кубло».

При цьому, за словами Тетяни, багато ужгородців не цінують цю архітектуру і просто не уявляють реальне історичне значення будівель у стилі функціоналізму. Саме тому ряд виставці передуватимуть ряд освітніх заходів. Так, у четвер спеціально для службовців міста відбудеться екскурсія старим чехословацьким кварталом Ужгорода, окрім того, перед відкриттям виставки, вже у суботу об 11 годині у Совиному гнізді відбудеться відкрита лекція словацького та ужгородського архітекторів, котрі розповідатимуть про історію та цінність архітектури конструктивізму.

Сама виставка розпочнеться у суботу о 12 годині. Працюватиме експозиція протягом тижня у дворі Совиного гнізда. Окрім того, організатори планують організувати виставку і на площі Театральній.

«Ми хочемо заради експерименту винести її на площу Театральну, щоб ті люди, котрі зазвичай не ходять на виставки, змогли зупинитись, подивитись фото і почитати історії цих будинків. Багато громадян міста зможуть побачити там свої будинки і здивуватися, що це теж культурна спадщини», - розповідає Тетяна Смріга.

У неділю на ужгородців очікує тематичний сімейний квест.

«Ми хочемо зробити сімейний квест по старому місту. Ми хочемо, щоб прийшли батьки і діти, і щоб стара традиція сімейних прогулянок по місту збереглася. Будуть завдання, будуть пригоди», – розповідає Тетяна.

Виставка «Міжвоєнна архітектура Ужгорода (1919 – 1939)» – перша із серії вуличних виставок, яку проводить Мистецький центр «Кубло» (ГО «Асоціація сприяння освіті та культурі «ЛІК») у рамках проекту з актуалізації культурної спадщини «Ми місто». Міжнародний проект CHOICE (Cultural Heritage: Opportunity for Improving Civic Engagement – Культурна спадщина: можливості для покращення громадянської активності) відбувається за підтримки Європейської асоціації для місцевої демократії ALDA. Подія «Міжвоєнна архітектура Ужгорода» відбувається за підтримки Ужгородської міської ради

 

12 жовтня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів