Архітектура "Замку Шенборна" - унікальна

Архітектура "Замку Шенборна" - унікальна
Архітектура цього мисливського замку заслуговує особливої уваги.

 

Як повідомляв "uzhgorod.net.ua" раніше, за своїм виглядом його можна назвати й замком, і палацом, і резиденцією графів - але це не зовсім правильно, тому що тут ви не побачите оборонних стін з бійницями типових для замку.

Помітні певні риси готики по своїй композиції, структурі, замок більше може бути віднесений до типу житлових будинків середньовічного міста. Порівняно невеликий по висоті, завершений трикутними шпіцами - фронтонами, в яких вміщується і горищний поверх. Парні вікна черепичний дах. Будівля ніби розчиняється, тоне в пейзажі в той же час, не втрачаючи свого архітектурного образу.

Це романтичне чудо немов зійшло з ілюстрацій мушкетерського роману. Крім того, замовник любив символіку, пов'язану з нумерологією: 4 гостроверхих вежі красується на замку по числу пір року, 12 входів - за числом місяців, 52 кімнати - за кількістю тижнів, 365 вікон - за кількістю днів у році. На стіні лівої вежі видно замуроване вікно, яке символізує додатковий день високосного року.

Замок складається з двох крил: хазяйського, з високими стелями, великими вікнами і просторими кімнатами, - і крила для обслуговуючого персоналу в якому все простіше. Ці дві частини символізують два півріччя. Між  ними височіє церква (греко-католицька), діюча і понині, по неділях священик із сусіднього села проводить у ній богослужіння. Графи проживали у Відні, а сюди приїжджали погуляти, зайнятися полюванням, риболовлею. І зараз ще у вестибюлі замку знаходиться - люстра з червоного дерева, що зображає Мелюзіну – це фея з середньовічних легенд напівжінка напівриба.

Оленячі роги, тулуб жінки і риб'ячий хвіст - уособлення трьох пристрастей графа - полювання, риболовля і жінки. У будівлі замку сьогодні розмістилась адміністрація санаторію «Карпати».

Далі буде...

Джерело: cikave.com.ua

 

02 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів