Стартувала 4-та Українська Академія Інтегрованого розвитку міст

Стартувала 4-та Українська Академія Інтегрованого розвитку міст
Як зазначила у своєму вступному слові координатор проекту GIZ Оксана Олійник, цьогорічна Академія рекордна за кількістю учасників - їх є щонайменше сотня, до Ужгорода приїхали представники 27 міст.

 

Пані Оксана подякувала керівництву Ужгородської міської ради за гарну підтримку в організації цього заходу і власне зацікавленість провести цей захід в Ужгороді.

Відкрив захід в.о. Ужгородського міського голови, перший заступник міського голови Іштван Цап, який передав присутнім вітання від міського голови Богдана Андріїва.

Іштван Юліусович, зокрема, сказав: " Цьогорічна Академія унікальна, унікальна з кількох причин. Як уже було сказано, до Ужгорода приїхала рекордна кількість учасників. Унікальна ще й тому, що вона проводиться цього року в унікальному місті - Ужгород нещодавно святкував 1123 річницю з дати першої згадки про нього. В Ужгороді нараховується 23 пам'ятки архітектури та містобудування, 8 з яких національного значення. В Ужгороді нараховується 11 пам'яток монументального мистецтва і 7 пам'яток археології. 

Сьогоднішня Академія проходить в унікальному місці - ми всі можемо милуватися красою пам'ятки архітектури національного значення 18 сторіччя "Совиним гніздом".

На превеликий жаль, за останні десятиріччя у силу певних суб'єктивних та об'єктивних обставин історичному середовищу у нашому місті було завдано великої шкоди. Ми це чітко усвідомлюємо, більше того, ми усвідомлюємо, що самотужки виправити ситуацію на краще нам буде надзвичайно важко. Саме тому ми висловлюємо велике спасибі нашим друзям, партнерам з німецького фонду GIZ за те, що з їхньою допомогою ми сьогодні можемо приймати у гостях таке поважне представництво.

Ужгороду є, чим пишатися. Ужгород - старовинне місто, де проживає декілька десятків національностей, і цей взаємовплив різних культур створив унікальне культурно-історичне середовище, у якому ми живемо і яке нас оточує. Ми пишаємося нашим замком, пишаємося нашою синагогою, собором, церквами, набережними, винними підвалами. Однозначно, що цим треба дорожити, це треба зберегти, щоб з честю і гідністю передати майбутнім поколінням.

Ви будете у нашому місті декілька днів. Звичайно, що цього замало, щоб по-справжньому відчути і зрозуміти наше місто. Але я думаю, що цих кількох днів буде цілком достатньо, щоб Ви зрозуміли, чому ми, ужгородці, так безмежно любимо своє місто. Ласкаво просимо Академію до Ужгорода! У добру путь!"

За дорученням голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса привітав учасників 4-ї Академії і виконувач повноважень голови обласної ради, перший заступник голови облради Йосип Борто. Він побажав гостям приємного перебування у нашому краї та в Ужгороді зокрема, а також плідної роботи.

"Хочу відзначити, що такі ініціативи є дуже важливими у контексті євроінтеграційних прагнень України. І цей захід спрямований на те, щоб привести всі сфери нашої життєдіяльності до європейських стандартів. Вважаю, що наш край найчарівніший, а наше місто Ужгород - найкраще у світі. Це місто одне з найдавніших в Україні, воно дуже багате історичною та культурною спадщиною. Зберегти цю спадщину - пріоритет.

Ми дуже раді, що до нас приїхали і гості з-за кордону, нам важливо почути їхні думки, позиції щодо збереження історичних місць у контексті їх інтегрованого розвитку. 

Обласна рада у міру своєї компетенції та можливостей підтримує розбудову міста та збереження культурної спадщини. І обласна влада, і міська влада працюють над тим, щоб життя у місті ставало комфортнішим. А місто Ужгород - адміністративний, діловий, освітній, культурний центр Закарпаття - став справді європейським", - сказав Йосип Борто.

Юрген Лембке, керівник проекту GIZ, розповів про проект, який уже кілька років втілюється Львівською міською радою та Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH і спрямований на подолання проблем щодо збереження історичної спадщини Львова. Зазначив, що дуже радий бути в Ужгороді, у чудовому старовинному місті, радий, що в Ужгороді багато людей з активною життєвою позицією, які вболівають за збереження історичної спадщини свого міста.

Зараз триває практична частина конференції, модератори, представники різних міст з України та з-за кордону презентують концепції розвиту міст, створення майданчиків для обговорення розвитку міста із залученням мешканців, науковців, представників громадських організацій.

Як ми вже повідомляли, ключовою темою дводенної конференції буде вплив культурних проектів в поєднанні зі збереженням культурної (архітектурної) спадщини на процеси розвитку міста. Сьогодні, під час вступних презентацій будуть обговорені передумови, можливості та роль сфери культури як поштовху для розвитку інших галузей життя міста, а також збереження та оновлення історичних міст в контексті інтегрованого розвитку міст на прикладі міст з Румунії, Німеччини та України.

Другого дня – 4 листопада, у робочих групах після ознайомчої екскурсії пішохідною історичною зоною Ужгорода буде проведений аналіз щодо викликів та потреб, потенціалу та можливостей у розвитку пішохідної зони, обговорені способи залучення громадськості до процесів формування напрямків розвитку цієї території, а також напрацьовані напрямки розвитку пішохідної зони.

Паралельно відбуватиметься робота в групі з представників органів охорони культурної спадщини міст України щодо розроблення пропозицій до Закону України “Про охорону культурної спадщини”.

Важливим аспектом роботи Академії є використання напрацьованих результатів у подальшій діяльності, а також обмін досвідом та посилення співпраці між містами України на робочому рівні, а також обговорення подальших перспектив з представниками державних органів влади.

Нагадаємо, захід проводить Ужгородська міська рада та Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) ГмбХ.

Джерело: Прес-служба Ужгородської міської ради

 

 

03 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів