Понад половина закарпатців почуваються зобов’язаними "подякувати" лікарю алкоголем чи шоколадом

Понад половина закарпатців почуваються зобов’язаними "подякувати" лікарю алкоголем чи шоколадом
59% українців відчувають себе зобов’язаними дати медичному працівнику не грошовий подарунок, алкоголь чи шоколад, щоб віддячити за лікування.

 

Найбільше тих, хто відчували зобов’язання "подякувати" лікарю, на заході та у центрі України (66%), найменше – на сході (48%). На півдні досить високий рівень несприйняття явища "подяки" медичному працівнику – 42% не відчувають жодних зобов’язань.

Такі результати дослідження оприлюднила соціологічна група "Рейтинг".

Найпоширенішою сумою "подяки", яку вимагали за лікування або медичні послуги, є 100-250 гривень (23%). У 16% вимагали від 250 до 500 гривень, у 14% – 500-1000 гривень, у 16% – більше 1000.

Лише 5% заявили, що не платили б жодних хабарів, якщо б їх попросили заплатити за лікування. 

Майже половина українців (47%) користуються лише послугами державних медичних установ.

Разом із тим, майже 70% опитаних не задоволені державними медичними послугами, які вони отримували за останні 5 років.

Найбільше тих, хто висловив своє незадоволення у цій сфері, проживають на півдні України (85%).

Трохи більше половини (55%) українців вважають, що за останні 2 роки якість державних медичних послуг погіршилася. 12% респондентів побачили покращення у цій сфері, а 27% вважають, що нічого у рівні якості державних медичних послуг не змінилося.

Третина українців взагалі не користувалася послугами у приватних медичних закладах.

Лише 8% зазначили, що українська медична галузь близька до європейських стандартів, 85% вважають, що якість медичного обслуговування в Україні далека від європейських стандартів.  

Вартість медичних послуг є одним із визначальних чинників для вибору медичного закладу.

Якщо не зважати на гроші, 33% українців звернулися б за медичною допомогою до приватних установ, 31% взагалі б поїхали лікуватися за кордон.

Водночас 27% готові звернутися за допомогою навіть за таких умов все одно до державних закладів. 

Послугами приватної та закордонної медицини хотіли б користуватися молоді люди, водночас старші люди все одно довірили б своє здоров’я державним лікарням, навіть за умови наявності коштів на приватні заклади. 

У більшості (69%) українців не вимагали хабара за лікування або медичні послуги протягом останніх двох років. Водночас, 25% опитаних відзначили факти корупції

Половина опитаних довіряють своєму лікарю, 19% – не довіряють. 31% не змогли відповісти на це питання. 

83% підтримують вакцинацію дітей проти поліомієліту, кору, туберкульозу, гепатиту B, дифтерії та інші. Лише 9% не підтримують цього виду профілактики.

77% вважають, що щеплення повинно бути обов’язковим, 12% – не підтримують цю ідею, 11% не могли визначитися із відповіддю на це питання. 

Лише 6% респондентів мають приватну медичну страховку, 94% – ні. Слід зазначити, що навіть серед респондентів з більш менш високими доходами (більше 5 тисячі гривень ) тих, хто має медичну страховку – лише 14%. 

 

07 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів