Одна з кращих у Європі колекцій птахів та інші дива зоомузею УжНУ

Одна з кращих у Європі колекцій птахів та інші дива зоомузею УжНУ
У підготовці фахівців високо рівня неймовірно важливу роль відіграють ті наукові підрозділи, де студент може не тільки отримати фундаментальні теоретичні знання, але й набути практичних навиків. Одним з таких є зоологічний музей УжНУ.

 

Історія зоологічного музею почалась у грудні 1945 року. Спочатку це був біозологічний музей на базі біологічного факультету, ініціаторами відкриття якого стали перший декан біологічного факультету УжДУ доцент Іван Рогаль, тодішній завідуючий кафедрою зоології доцент Ілля Колюшев та перший директор музею Катерина Нестеренко.

На перших порах музей не мав ані кваліфікованих співробітників, ані експонатів. Перші експонати передавались з Ужгородської, Мукачівської, Берегівської гімназій, були і подарунки з різних наукових установ країни.

Спочатку колекції поповнювались за рахунок експедицій у яких брали участь співробітники музею, вчені, студенти та співробітники біологічного факультету. Кавказ, Біле море, Азербайджан, басейн Волги, Асканія-Нова – з цих локацій були привезені екземпляри, що й до нині знаходяться у демонстраційних залах.

Завдяки обміну експозиційна частина у виставкових залах зоомузею на даному етапі нараховує біля 5 тисяч експонатів. Окрім того,  у фондах музею зберігаються колекції, що нараховують понад 150 тисяч одиниць комах, риб, земноводних, плазунів, птахів та ссавців.

Працівники музею піклувались про кожну деталь

Над облаштуванням зоологічного музею завжди працювало багато людей, які доклали до спільної справи частинку себе. Певний час у музеї працював народний художник України Йосип Бокшай, який виконував роботи по художньому оформленню експозиції. Неймовірну роботу також провів видатний ужгородський натураліст, орнітолог Олександр Грабар. Ним на початку ХХ століття була зібрана і виготовлена унікальна колекція опудал денних хижих птахів і сов з території Закарпаття і Східної Словаччини.

Для розвитку зоологічного музею самовіддано працювало багато спеціалістів, серед яких також Ілля Колюшев, який зробив значний внесок у розвиток музею та збагачення його фондових колекцій. Олексій Луговий під час завідування створив на базі музею центр кільцювання та написав не один десяток наукових праць, даними яких користуються і нині. Значний внесок у розбудову музею вніс і Юрій Мателешко, який працював тут близько 20-ти років і виготовив більше 500 опудал та понад 1000 фондових експонатів.

У колекціях музею - екземпляри з усього світу

Зараз зоологічний музей УжНУ розташований у будівлі колишнього Василіянського монастиря. Сама атмосфера будівлі сприяє створенню необхідних умов для зберігання експозиції та наукових фондів. Музей у своєму розпорядженні має три кімнати, які умовно поділяють на зал ссавців, зал птахів та змішаний зал, де  розміщуються неймовірні експонати не тільки Закарпаття, а й усього світу.

Перша кімната – ссавців. Тут добре репрезентована фауна хижих ссавців Закарпаття. Особливу увагу привертають представники родини котячих, колись звичайних жителів наших лісів – рись і дикий лісовий кіт (манул), які є представниками, що потрапили на сторінки Червоної книги України. У цій виставковій залі також представлена родина куницевих, а саме борсуком, видрою, європейською норкою та горностаєм. Також можна побачити найбільш примітивних представників тваринного світу Карпат - землерийок, таких як альпійська бурозубка, велика і мала кутори, та звичайна хохуля. Серед найбільших екземплярів, що водяться на Закарпатті, в колекції музею представлені бурий ведмідь, дикий кабан, карпатський благородний олень, козуля, лань та муфлон. Важливе місце в експозиції займає колекція мисливських трофеїв – роги копитних тварин, яку зібрав ужгородський натураліст Іштван Лоудон, налічує близько сотні.

Цікавими екземплярами, що зібрані з усього світу, є австралійські кенгуру та страуси, південноамериканський нанду, антарктичні пінгвіни, індійські зебра та антилопа гну, американські пума та броненосець, індійський слон, бенгальский тигр, тібетські мавпи, а також тюлень та дельфін. Варто зазначити, що експонати виготовлені дуже точно та професійно, тому складається враження ніби тварини за склом живі.

Невелике місце у залі відведено також для палеонтологічної експозиції. Тут представлені викопні рештки тварин, які жили в доісторичні часи. Серед представлених експонатів найцікавішими є бивні мамонта, кістки шерстистого носорога та печерного ведмедя.

Проте колекція ссавців також є цікава завдяки своїм химерним телятам, які представлені в музеї одразу в двох екземплярах – двоголової та двомордої.

Друга кімната відведена птахам, де особливу увагу  привертає колекція хижих птахів та сов з колекції Олександра Грабара. Двісті п'ятнадцять екземплярів, що виготовлено власноруч закарпатським орнітологом, перейшли у фонд зоологічного музею після його смерті і зараз займають чільне місце в його експозиції. Фахівці ж зазначають, що ця колекція є однією з кращих у Європі, адже виготовлена професійно і точно, а експонати зустрічають відвідувачів вже більше, як півстоліття без жодних дефектів.

В експозиції музею можна ознайомитись з унікальними екземплярами, які занесені до Червоної книги України та зустрічаються в природі дуже рідко. Серед них: рожевий пелікан, гоголь, орябок, лелека чорний, беркут, сапсан, шуліка, пугач, сова довгохвоста, сова бородата і т.д.

Серед цікавих представників фауни світу є африканський страус, індійські фламінго та темний альбатрос, африканські нектарниці та какаду, американський тукан.

Окреме місце відведене птахам-альбіносам, які доволі рідко зустрічаються в природі, серед них: біла ворона, горобці та півень.

Третій зал – змішаний. Найбільший за розміром, і мабуть, за враженнями. Тут можна побачити змій, ящірок, риб, жаб, метеликів, ознайомитись з колекцію яєць різних птахів та багато чого іншого.

Помітне місце у експозиції цієї зали займають колекції тропічних жуків та ентомологічні колекції жуків-турунів фауни Закарпаття, напівтвердокрилих комах Українського регіону, комах-ентомофагів короїдів Українських Карпат, що зберігаються у фондах музею.

Саме у третій кімнаті можна побачити морських зірок, камчатського краба та європейських омарів. Важливе місце займає виставка плоских та круглих червів, точніше червів-паразитів. Ця частина носить санітарно-освітній характер, адже демонструє чим можна заразитись від домашньої худоби та антисанітарію. Серед екземплярів можна побачити скреблика-велетня, солітера, аскариду та багато інших.

Дуже насичено представлені колекції риб, жаб та плазунів. В колекції музею  мідянка, полоз, гадюка звичайна представлена  багатьма різноманітнозабарвленими екземплярами. Ящірки Закарпаття , що представлені у виставковій залі музею – прудка, зелена, живородяча та веретільниця.

Окрім фауни Закарпаття виставковий зал знайомить відвідувачів із африканськими тропічними комахами, американською гримучою змією та кайманом, північноамериканською жабою-бик, літаючою жабою з острову Ява, представниками Малайського архіпелагу - хамелеоном, черепахами, літаючим драконом, азійською коброю, морськими зірками та їжаками, коралами, медузами та скатами Баренцового моря та Індійського океану, акулами, чотиризубом, рибою-пилою, рибою-прилипало, пінагорою, морськими кониками, літаючою рибою, піраньєю та іншими тваринами з різних морів та океанів.

Прихований скарб

За значною кількістю (кілька тисяч) зразків, що зберігаються у наукових фондах, та 5 тис. експонатів, що демонструються у експозиційних залах, зоологічний музей УжНУ входить у трійку найбільших в Україні. Велика колекція зоомузею, яка створювалася з початку 1950-х років має наукову, історичну та естетичну цінність.

Працівники музею постійно працюють над оновленням виставкових матеріалів, займаються польовими дослідженнями, камеральною обробкою результатів та роботою із фондами, а також співпрацюють різними природничими установами та бібліотеками. Вони підтримують робочі контакти з Інститутом зоології ім. Шмальгаузена НАН України (м. Київ), Державним природознавчим музеєм НАН України (м. Львів), Ужанськими Національним природним парком, Закарпатським обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді, а також з багатьма вченими України, Словаччини, Угорщини, Німеччини та інших країн.

Зараз зоологічний музей є одним із найбільших наукових осередків на Закарпатті. Щороку його відвідують студенти університетів з усієї України, учні шкіл з усього Закарпаття,  а також науковці та фахові спеціалісти. Наразі зоомузей проводить кропітку роботу по підтримці хорошого стану експонатів, облаштуванню приміщень та виставкових вітрин.

Зоологічний музей Ужгородського національного університету – це перлина, яка потребує постійного догляду. Дуже важливо, що студенти нашого вишу мають можливість використовувати для свого професійного пізнання таку чудову наукову базу.

Джерело: Вероніка Кобаль, прес-служба УжНУ

 

08 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів