Через минулорічні повені лісники саджали більше дерев

Через минулорічні повені лісники саджали більше дерев
Катастрофічні повені минулих років навчили лісівників бути напоготові й сажати в рази більше лісу

 

У зв’язку із сильними опадами та різким підняттям рівня води в річках 6 листопада на території держлісфондів ДП «Перечинське ЛГ», ДП «В.Березнянське ЛГ», ДП «Воловецьке ЛГ», ДП «В.Бичківське ЛМГ», ДП «Брустурянське ЛМГ», ДП «Рахівське ЛДГ» та інших лісових угіддях Закарпаття, зазнали значних руйнувань лісової інфраструктури. Через перезволоження ґрунту та інтенсивність опадів пройшли зсуви ґрунту, потоками води зруйновано дороги та містки.

До прикладу, в Перечинському держлісгоспі найбільших збитків завдано таким урочищам Перечинського лісгоспу: «Лумшори», «Дверник», «Кодабино», «Бабайово», «Мокра» та «Шипот». ДП «Перечинське лісове господарство» проводяться заходи щодо ліквідації стихії та уточнюється обсяг та кількість збитків завданих негодою.

Начальник Закарпатського ОУЛМГ Валерій Мурга повідомляє:

«Катастрофічні повені 2001- 2008 та 2014 рр. в басейні ріки Тиса навчили лісівників бути напоготові та сажати в декілька разів більше молодого лісу. Гостро поставили питання розробки комплексу технічно-організаційних заходів з регулювання паводкового потоку, до якого належить розчищення русел, влаштування захисно-регулювальних споруд, нагляд та їх охорона, запобігання аварійним ситуаціям і забезпечення пропуску паводків з найменшим негативним впливом на навколишнє середовище».

 

Також він зазначив, що силами лісівників з початку року виконано повний комплекс робіт задля упередження від захаращеності берегів, потічків, канав і замулення русел річок, проведено ряд мір з берегоукріплення – встановлено нові та відновлено старі підпірні стінки та мости.

Регулярно очищується ліс від захаращення та вивезення лісопродукції з місць заготівлі деревини, який проводиться одночасно з заготівлею.

Також лісівниками відновлюються зруйновані паводком дороги. Так згідно з інформацією про виконання першочергових робіт для безпечного пропуску повені та паводків по ЗОУЛМГ проведено ремонт мостів – 222 метрів погонних, 47 мостів відновлено, розчищено 13 тисяч 286 метрів погонних річок, потічків і каналів.

«Аби попередити негативні явища, необхідно правильно поводитися з лісом. І це постійна здорова практика лісівників Закарпаття – облаштовання водовідвідних лотків для стоку води з дороги під час сильних дощів, будівництво перепадів, рекультивування волоків і, звісно, заліснення зрубаних площ. Тільки за осінній період було висаджено понад 400 га молодого лісу».

Джерело: Прес-служба Закарпатського ОУЛМГ

 

08 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів