Угорці подарували Хустському пологовому унікальне медичне обладнання

Угорці подарували Хустському пологовому унікальне медичне обладнання
Хустська центральна районна лікарня отримала унікальний прилад, аналогів якому нема в Україні, - апарат для проведення скринінгу слуху немовлят.

 

Такий подарунок пологовому будинку зробило Угорське відділення Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей (БДФПД). Його вартість - 12 тисяч євро.

 

Цінний подарунок заступнику головного лікаря з материнства та дитинства Хустської ЦРЛ Івану Біцку та в.о. зав. пологовим відділенням Миколі Коменданту вручив президент Угорського відділення МБФПД доктор Пийтер Едві.

"На жаль, в Україні майже не проводиться ехоскринінг новонароджених, завдяки якому можлива діагностика порушень слуху вже у перші дні після народження. Хоча такий апарат має бути в кожному пологовому будинку, бо тільки тоді ми зможемо оперативно виявляти дітей із проблемами слуху і вчасно визначати, кому з них потрібен кохлеарний імплант, а кому – слухові апарати. Раннє виявлення проблем зі слухом надзвичайно важливе. Тому велика вдячність угорським сусідам за такий цінний подарунок", - поділився заступник головного лікаря з материнства та дитинства Хустської ЦРЛ Іван Біцко.

Цінність апарата полягає у високій ефективності та безболісності проведення процедури. Так, за його допомогою усього за 20-30 секунд без вживання традиційних електродів, які зазвичай спричиняли дискомфорт немовлятам, можна виявити, чи має якісь вади слуху новонароджена дитина. А ще він настілький простий у користуванні, що його може обслуговувати навіть середній медичний персонал.

"Цей апарат - найбільш передовий у своєму сегменті медичних приладів. Його розробили вчені Данії спільно з науковцями Німеччини. Ще кілька місяців тому він був на конвеєрній лінії виробництва в останній країні", - розповів "ГК" начальник відділу Центру слухової реабілітації “Аврора” з Києва Володимир Конюшняк, фахівці якого, до слова, і забезпечуватимуть технічне обслуговування приладу. Також столичні спеціалісти навчатимуть хустських медиків правильно користуватись обладнанням.

У церемонії презентації приладу також взяли участь Генеральний консул Угорщини у м.Берегово Ендре Саліпскі, член правління Міжнародного благодійного фонду доктор Петер Герах, уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю доктор Іштван Грежа, заступник директора департаменту охорони здоров'я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров.

"Останні два роки надаємо особливо велику допомогу не тільки угорськомовному населенню, але й всім іншим національностям Закарпаття. Охорона здоров`я є якраз тією сферою, де неважливо, якої нацональності людина. Тому ми дуже раді, що поряд з угорським урядом в роботу допомоги Закарпаттю включилися і угорські благодійні фонди. Найближчий час, до Нового року, 4 лікарні отримають значне обладнання - ультразвукові апарати. Також хочемо запросити й профінансувати участь 10 лікарів у міжнародній конференції з гастроентерології, що відбудеться в Будапешті . Ми розуміємо, що це крапля в морі, але і в подальшому допомагатимемо, бо маємо добросусідські наміри", - прокоментував акцію уповноважений урядовець з питань координування співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою областю Угорщини та Закарпатською областю доктор Іштван Грежа.

Загалом унікальні прилади для проведення скринінгу слуху немовлят Угорське відділення Міжнародного благодійного фонду порятунку дітей (БДФПД) протягом 7-10 листопада запланувало презентувати 10 медичним установам краю.

За матеріалами Голосу Карпат

 

11 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів