Русини-українці фестивалили у словацькому Свиднику

У м. Свиднику відбулося 51-е Свято русинів-українців Словаччини, в якому взяло участь понад 800 учасників фольклорних колективів. Програма була представлена сімома програмами: "Вітайте у Свіднику", "Гість до дому", "Єй, заграйте, заграйте…", "Зелена надія", "Ставлення мая", "На ґаздівському дворі", "Дарунок". Розпочалося свято конкурсом дитячого малюнка на асфальті у центрі міста. Потім учасників і гостей запросили на літературно-мистецький вечір за участю українських письменників; театр поезії Ужгородського училища представив до огляду літературну композицію; усі мали змогу помилуватися чудовою виставкою робіт М. Сірика "Спогади".

 

Міністерство культури і мистецтв України спільно з Товариством зв?язків з українцями за межами України (Товариством "Україна-Світ") організували участь у цьому святі Академічного театру музики, пісні і танцю "Зоряни" Кіровоградської філармонії (керівник і солістка - народна артистка України Антоніна Червінська). Усі, хто були на святі, а це восьмитисячна аудиторія, стоячи вітали цей колектив, який показав високий професійний рівень, що було відзначено глядачами та гостями свята: Міністром культури Словаччини Франчішиком Тотгом, представниками Національної Ради Словацької Республіки, Головою Пряшівського самоврядного краю Петром Худіком, мерами міст Пряшева, Свидника, Гуменного, Барді?ва, а також Генеральним Консулом України в Пряшеві ?ною Огнівець.
Академічний театр під час Свята дав чотири концерти у різних концертних програмах, а також на запрошення Барді?вського відділення Союзу русинів-українців 20 червня виступив у культурному Центрі міста.
Варто відзначити участь у заключному концерті Свята професійного ансамблю "Лучниця" з Братислави, який ? одним із кращих колективів Словаччини, і це ще раз вказу? на високий рівень проведення Свята русинів-українців у Свиднику.
Від України цю мистецьку подію висвітлювали представники державної телерадіокомпанії "Всесвітньої служби "Українського телебачення і радіомовлення" старший редактор Людмила Клименко та оператор Валерій ?холов. Товариство "Україна-Світ" було представлено на Святі заступником Голови Секретаріату Аллою Кендзерою.
Прес-центр Товариства "Україна-Світ"

[i]Ua reporter[/i]

 

25 червня 2005р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів