Безкоштовне навчання у Словаччині: як? де? кому?

Безкоштовне навчання у Словаччині: як? де? кому?
Сьогодні  в Ужгороді розповіли про можливість для закарпатських студентів вчитися у вишах Словаччини безкоштовно. Програму "Free Student" представили в обласному центрі представники ГО "Словацько-Українського культурно-освітнього товариства". 

 

Це перший проект такого масштабу, який дасть студентам з України вчитися безкоштовно в словацьких вишах. Мова йде про квоту для українських студентів у трьох вишах Словаччини, які стали учасниками проекту: Ружомберзькому католицькому університеті, Пряшівський університет та Кошицького технічного університету. Квота (бюджетні місця) розповсюджується на 30 спеціальностей на різних факультетах. Квоти відрізняються в залежності від спеціальностей. В середньому від 10 до 50 місць з кожного напряму. Відбір студентів відбуватиметься на основі результатів  співбесіди та тестування. Абітурієнтам, які успішно склали тестування  і пройшли співбесіду, будуть запропоновані бюджетні місця. Учні будуть зараховані на курси словацької мови і стануть учасниками програми "Free Student". Після закінчення курсів видається сертифікат про базову підготовку, необхідну для навчання у словацьких вузах. Для бажаючих навчатися будуть організовані  ознайомлювальні тури в університети для зустрічі з викладачами та деканами

Заступник декана із закордонної співпраці та зв'язків педагогічного факультету Ружомберзького католицького університету Душан Ковач, зауважив, що навчатися можна буде зокрема за напрямками соціальна праця, філологія, менеджмент, педагогіка – буде підготовка вчителів різних напрямків від хімії до мов. Крім того, можна буде комбінувати деякі споріднені спеціальності, наприклад, вчити італійську і англійську мову. Термін подання до весни 2017-го року. Студентів, які приїжджають на навчання, забезпечуються житлом поблизу від університету за пільговим тарифом. Дотаційним є також харчування.

Голова організації, доцент Ружомберзького католицького університету Роман Фрич, відзначив, що також можна буде вивчати також технічні спеціальності в Кошицькому технічному університеті, зокрема, автомобілебудування, відновлювальні джерела енергії, є напрямки ІТ, а також туристичні напрямки. Крім того, отримавши вид на проживання, студент має змогу підпрацьовувати. Також завдяки програмі "Еразмус+" є можливість вчитися певний період у інших країнах Європи.

Богдан Тока, учасник програми, студент Кошицького технологічного університету, зауважив, що завдяки програмі і вступ до словацького вишу, і документи на можливість навчання в Словаччині для нього і його родину були дуже прості. Богдан, перед цим вчився в українському виші, з того що найбільше вразило у словацькому університеті – це відношення викладачів до студентів.

За матеріалами Ужгородського прем-клубу

 

21 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів