Україна нагадує Європі про її власні цінності — представник ЄС

Україна нагадує Європі про її власні цінності — представник ЄС
Україні потрібна Європа, а Європі потрібна Україна — щоб нагадувати про її власні цінності, які в Європі вже багато хто забув.

 

Про це розповів прес-аташе представництва ЄС в Україні Давід Стулік.

«Ці гасла, які почали лунати на Майдані з самого початку, нагадували 89 рік в Чехословаччині та в Польщі, коли лунали гасла «Повернемося до Європи!». Ми потрібні один одному. Україні потрібна Європа, і Європі потрібна Україна. Євромайдан дав певний поштовх багатьом європейцям», — переконаний Стулік.

За словами Стуліка, протягом останніх трьох років світ неймовірно змінився і Європа усвідомила, що жила примарами.

«До певного часу ми всі в Європі жили в обмані. Ми себе обманювали, мовляв, справи йдуть добре. Ми не хотіли бачити всі ці загрози. Не тільки зі сходу, не тільки з «Ісламської держави», але і з середини себе. Зараз настав момент істини. Ми помічаємо, що проміж нас є багато співгромадян, які люблять дуже прості, стереотипні, популістські пояснення. Україна неймовірно потрібна, щоб цим європейцям нагадувати про спільні цінності», — сказав він.

На думку Стуліка, на сході України іде боротьба за ці цінності, і багато Європейців це розуміють. При цьому він зазначив, чим саме має бути привабливаю для України Європа .

«Європа потрібна Україні, бо вона має рецепт вирішення проблем, якими хворіє Україна. Це корупція, економічна відсталість, погане урядування, робота держави. Європа вже випробувала свій рецепт реформ, і Україна може його використати», — додав Стулік.

На переконання прес-аташе, шлях країн центральної Європи був значно простішим, оскільки не було такої сили, яка могла б їх утримати від прозахідної політики.

«Чехії, Польщі, Угорщині було дуже легко приєднатися до НАТО і ЄС. Нажаль, в Україні це ускладнює декілька процесів, що накладаються один на другий: геополітичний конфлікт з Росією, процес реформ і творення держави», — підкреслив він.

Джерело: Громадське

 

22 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів