Проблеми ромських родин вирішують в Ужгороді

Проблеми ромських родин вирішують в Ужгороді
Для вирішення проблем паспортизації, легалізації існуючої забудови ромських родин Ужгорода напередодні одне з місць проживання представників цієї народності відвідали члени міської координаційної ради з питань захисту та інтеграції в українське суспільство ромських національних меншин: заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, керівники служб: у справах дітей – Марина Арокгаті, містобудівного кадастру – Михайло Івегеш, Ужгородського міського центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Іван Фленько, представник благодійного фонду «Благо» Елеонора Кулчар.

 

На невеликій території неподалік «П’яного базару» із загальною адресою вул. Пирогова, 1 розміщуються кілька помешкань, де загалом проживають близько 250 ромів. Щомісяця цю громаду поповнюють троє-четверо немовлят.

На перший погляд, більшість будівель на Пирогова,1, здається, розваляться від пориву вітру. Проте, запевняють, життя тут останнім часом суттєво змінилося до кращого. Зокрема й завдяки благодійникам, насамперед, організації «Дім милосердя», яка залучає кошти з різних джерел.

Розповідають, якщо раніше на території був понад метровий шар сміття, то зараз його вичистили і вивезли. Роми намагаються впорядкувати житло – провели водопостачання, за лічильниками платять за електроенергію. До прикладу, одна з молодих родин облаштували ванну, бережуть подаровані благодійниками плазмовий телевізор, мають комп’ютери, підключили Інтернет. Запевняють, діти з цього поселення ходять до шкіл міста. Водночас, просять допомогти з облаштуванням провулку, який веде до будинків, бо під час злив він і двір компактного поселення перетворюються на болото.

Представники міської ради Ужгорода поспілкувалися з мешканцями, один із них каже, що в його нині вже покійного діда колись були документи на будинок, який згодом згорів. І навіть у нього зазначено в паспорті не лише загальну адресу – Пирогова,1, а вказано номер помешкання. Проте у багатьох сусідів немає ні документів на житло, ні жодних посвідчень особи. З усім цим і допомагатиме міська рада. Спільно з фондами «Благо», «Відкрите суспільство» готується проект рішення, спрямований на отримання ними всіх належних виплат і допомог, соціалізацію ромів, загалом інтеграцію у суспільне життя.

Джерело: Прес-служба Ужгородської міської ради

 

25 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів