Як студенти гуманітарно-природничого факультету УжНУ пізнавали Румунію

Як студенти гуманітарно-природничого факультету УжНУ пізнавали Румунію
Студенти й викладачі гуманітарно-природничого факультету ознайомлювалися з культурою, історією та звичаями Румунії.

 

Відвідавши міста Сату-Маре, Клуж-Напока, Турда, а також селище Колтеу, яке пов’язують з іменем національного поета Угорщини Шандора Петефі, молодь набралася приємних вражень та романтичного настрою.

Першим містом, до якого завітали, стало Сату-Маре, що на румунсько-угорському етнічному кордоні. Оскільки ці території до 1919 року були під владою Австро-Угорщини, в місті проживає 34,6 % угорців, тому студенти легко змогли знайти спільну мову з місцевим населенням. 

Вразили своєю красою та величністю римо-католицький собор та Палац римо-католицької єпархії. Саме у цьому палаці міститься вівтар, перед яким свого часу склали присягу вічної любові Шандор Петефі та Юлія.

Наступною зупинкою стало селище Колтеу. Замок Шандора Телекі, який відвідав Петефі зі своєю дружиною під час медового місяця, наповнений романтичним духом: тут в оточенні чарівних садиб він писав вірші, зокрема ті, що присвячені коханій.

Одним із важливих пунктів відвідин стало друге за числом жителів місто Румунії Клуж-Напока – найважливіший промисловий та культурний центр Трансільванії. Його ще називають містечком університетів. Студенти відвідали тутешні вищі навчальні заклади й мали змогу безпосередньо ознайомитися з системою освіти.

Клузький університет імені Бабеша-Бойяї – один із найбільших вищих навчальних закладів Румунії, заснований як угорський, – тепер навчання там провадять угорською, румунською, німецькою, англійською та французькою мовами. У складі вишу 21 факультет, де навчається понад 41 000 студентів.

Угорський університет Sapientia в Трансільванії заснований 2001 року як приватний навчальний заклад, мета якого – надання освітніх послуг для етнічної меншини угорців-секеїв Румунії. Нині тут навчають угорською мовою, але двері науки відчинені для представників усіх національностей.

 

Виш заснований і підтримується фондом Sapientia, який, своєю чергою, має підтримку від Угорщини. З трьох факультетів студенти мали змогу відвідати найпопулярніший – науки та мистецтва. Найбільш цікавою спеціальністю з презентованих, на думку більшості, є кінематографія та ЗМІ.

Родзинкою подорожі стало відвідування соляної копальні – це ніби подорож у зовсім інший світ. Журналісти престижного сайту BusinessInsider вважають її найгарнішою пам'яткою з розміщених під землею. Крім того, цю копальню внесли до списку 25 незвичайних визначних пам'яток на Землі, про існування яких туристи не підозрювали, хоча сіль тут видобувають з давніх часів. Цей соляний палац справляє справді незабутнє враження.

Ознайомлюватися з Румунією можна по-різному: занурюватися в минуле старовинних замків, милуватися мальовничою природою, знайомитися з людьми, вивчаючи місцеву культуру й традиції тощо. Тож студенти пізнали багато нового й чудово провели час у цій науковій поїздці.

Джерело: Медіацентр

 

26 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів