В Ужгороді засідала профільна комісія з питань агропромислового комплексу

В Ужгороді засідала профільна комісія з питань агропромислового комплексу
Днями в облраді засідала профільна комісія з питань агропромислового комплексу, розвитку села, адміністративно-територіального та земельного устрою, яку очолює Петро Голубка, в ході якої обранці вивчали питання до порядку денного другого пленарного засідання п’ятої сесії облради.

 

Найперше комісія розглянула профільні питання, серед яких - про роботу Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області  упродовж 2015 -2016 років та про стан виділення земельних ділянок учасникам АТО у розрізі адміністративно територіальних одиниць області

Як зазначається в матеріалах проекту рішення,станом на 1 січня 2015 року  загальна площа земель сільськогосподарського призначення у області становить 469,3 тис.га,  у т.ч. 450,9 тис.га сільськогосподарських угідь, з них ріллі - 199,7 тис.га, багаторічних насаджень -26,9 тис.га, сіножаті  – 94,3 тис.га, пасовища-130,0 тис.га.  Площа земель державної власності в області складає 989,0 тис.га, з яких сільськогосподарські угіддя -2180,6 тис.га.  Розглянуто позитивно та видано 3029 наказів, з них 1868 – про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою, 1058 – про затвердження документації із землеустрою щодо передачі земельних ділянок у власність або користування. Крім того, видано 18 наказів - про припинення права постійного користування, 51 наказ – про скасування виданих наказів на підставі клопотання громадян, 34 накази – інші.

Щодо виділення земельних ділянок для учасників АТО. Станом на 1 жовтня 2016 року Головним управління Держгеокадастру у Закарпатській області  підібрано учасникам АТО 360 земельних масивів на площі близько 2710 га, з них:   для індивідуального садівництва 717 га, для ведення особистого селянського господарства 1890 га. Орієнтовна кількість учасників АТО 4865, які можуть бути задоволені за рахунок зарезервованих земельних ділянок.

Члени комісії, уважно вислухавши в.о.начальника Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області Тетяни Заяць, запитали про реалізацію рішення сесії облради щодо тимчасової заборони передачі із державної у  приватну власність земель сільськогосппризначення, що знаходяться за межами населених пунктів Закарпатської області, яка була ухвалена для зняття соціальної напруги та забезпечення збереження наявного земельного фонду області. Та нагадали, що  цей мораторій діятиме  до набрання чинності Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель» (реєстр. № 4355 від 31.03.2016).

 Цікавилися також  втіленням в життя рекомендації обласних обранців про скасування наказів про розподіл 15 га землі у с.Велика Добронь Ужгородського району жителям інших областей, якими  великодобронці   користуються по 10 -15 років.

Як зазначила Тетяна Заяць, очолюване управління розпоряджається землями державної власності сільськогосппризначення в порядку, визначеному чинним законодавством. І у ході виконання покладених на нього завдань взаємодіє з органами місцевого самоврядування на території краю.

Далі  вона підкреслила, що Великодобронською сільрадою надано інформацію до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області, відповідно до якої  зазначені земельні ділянки відносяться до  земель запасу (не надані у власність (користування) та  відображені в державній статистичній звітності, за формою 6-зем, станом на 1 липня 2013 р. погодженого головою органу місцевого самоврядування. Таким чином, на території Великодобронської сільради за межами населеного пункту було проінвентаризовано 81,9543 га земель державної власності сільськогосппризначення для ведення товарного сільгоспвиробництва, в т.ч. частину земельних ділянок в контурі №846. Речове право на земельні ділянку за  відповідними кадастровими номерами зареєстроване в Реєстрі речових прав за Головним управлінням.

Також вона поінформувала, що Ужгородським міськрайонним судом розглядається цивільна справа за позовом керівника Ужгородської місцевої прокуратури в інтересах Великодобронської сільради до Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області про визнання протиправними та скасування наказів. Станом на сьогодні накази Головного управління не скасовані та громадяни із заявами щодо скасування наказів «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність» до Головного управління не зверталися.

- Ми хочемо одного: аби в нашому малоземельному краї землі належали закарпатцям і це – принципово, а не жителям інших областей, які ніколи її не оброблятимуть,не берегтимуть,  найвище – продадуть. Звісно, як виключення - учасники АТО, їм треба йти назустріч,  - гранично жорстко наголосив Йосип Борто та додав: - При розгляді заяв необхідно погоджувати всі питання з органами місцевого самоврядування, за межами яких знаходяться земельні ділянки  - такою є наша вимога.

 Голова профільної комісії Петро Голубка вніс пропозицію невідкладно провести виїзну нараду у с. Велика Добронь з участю представників Головного управління  Держгеокадастру в Закарпатській області, районної влади, членів депутатської профільної комісії  облради і розібратися на місці. Та доповісти на президії облради по суті питання. Аби поставити у цій сумній і затяжній історії крапку і заспокоїти жителів села, що на їхніх  землях господарюватимуть їхні  онуки.

- Це буде добрим сигналом для всіх громад краю, що депутати облради готові захищати їхні інтереси, - підсумував Йосип Йосипович. 

Відтак комісія зосередила свою увагу на обговорені  ряду проектів рішень щодо нових Програм та внесенні змін і доповнень до низки діючих. Найбільш активно вивчали проект рішення стосовно  змін до обласного бюджету, з  питань медицини, соціального захисту населення, майнові питання та про надра.

Джерело: Прес-служба ОДА

 

 

 

 

28 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів