Важкохворим закарпатцям планують спростити механізм надання матеріальної допомоги

Важкохворим закарпатцям планують спростити механізм надання матеріальної допомоги
Тому бюджетна комісія Закарпатської облради рекомендувала невідкладно та спільно з департаментом охорони здоров’я спростити цей механізм.

 

Понад три години працювала днями бюджетна комісія облради, яка вивчала матеріали та проекти рішень, що пропонуються на розгляд другого пленарного засідання п’ятої сесії облради. У засідання комісії, яке провів її голова Василь Кошеля,  взяли участь в/п голови облради Йосип Борто та заступник голови облради Петро Грицик.

Комісією розглянуто низку листів і звернень, які надійшли на її адресу від управлінь облдержадміністрації та простих громадян краю. Та уважно вивчено проекти рішень з профільних питань, які презентував директор департаменту фінансів ОДА Петро Лазар.  Зокрема, звіт про виконання обласного бюджету за ІІІ квартал 2016 року. То ж  за січень – вересень  2016 року до загального фонду обласного бюджету мобілізовано податків, зборів  та інших доходів в сумі 285 675,9 тис. грн., що становить 101,9 відс. до затвердженого плану та 147,7 відс. до відповідного періоду минулого року.

Основним бюджетоутворюючим джерелом доходів загального фонду обласного бюджету залишається податок на доходи фізичних осіб (надійшло у сумі 211 864,6 тис. грн.), його питома вага в надходженнях загального фонду становить 74,2 відсотка.

Податку на прибуток підприємств надійшло у сумі 26 205,7 тис. грн., що на 21,1 відс. або на 4 566,9 тис. грн. більше затвердженого плану. Видатки обласного бюджету без урахування трансфертів, що передаються до інших бюджетів, за 9 місяців 2016 року становили 802 922,6 тис.грн, з них по загальному фонду – 739 680,8  тис.грн., що склало 65,5 відсотка до плану річних призначень з урахуванням змін, по спеціальному фонду – 63 241,8 тис.грн. або 38,3 відсотків до кошторисних призначень із змінами на рік.

За рахунок загального фонду за 9 місяців 2016 року фінансувались поточні видатки, з яких на захищені статті спрямовано 86,5 відс.

У звітному періоді проведено фінансування головних розпорядників коштів обласного бюджету у повному обсязі до наданих ними клопотань.

Далі Петро Данилович інформував про внесення змін до головного фінансового документу - обласного бюджету на 2016 рік. Дуже уважно, навіть прискіпливо члени комісії вивчали кожну пропоновану зміну та вносили свої слушні зауваження і доповнення. Погодили розподіл державної освітньої субвенції та перерозподіл обсягів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту у 2016 році та перерозподіл між головними розпорядниками коштів обласного бюджету.

Найгарячіша  дискусія зав’язалася, коли зайшлося про прогнозоване  перевиконання доходів загального фонду обласного бюджету (станом 1.12.2016 р.), а це - 8 538,5 тис грн. Пропозиції щодо необхідності виділення коштів з обласного бюджету були різними: від підтримки прикордонних загонів, митниці до дитячих санаторіїв та завершення робіт з реконструкції Хоспісу, що у Виноградові. Після жвавого обговорення питання, більшість членів комісії погодили запропоновані потреби виділення коштів, але внесли чітку пропозицію, що пріоритетом має бути  підтримка установ соціального призначення, що фінансуються з обласного бюджету, зокрема лікарень, а також важкохворих закарпатців,  сиріт  та ін.

І ця позиція повинна бути принциповою, - зазначив Петро Ільницький. Такої ж думки були Йосип Борто, Мирослав Білецький, Олександр Ледида, Василь Кошеля та ін.

Обговорили на засіданні депутати не менш жваво і проект рішення «Про внесення змін і доповнень до Програми «Турбота» щодо посилення соціального захисту громадян на 2016 – 2018 року». На переконання членів комісії, механізм надання матеріальної допомоги важкохворим краянам є складним. Тому комісія рекомендувала невідкладно та спільно з департаментом охорони здоров’я спростити цей механізм.

  - Якщо вже ми вирішили допомагати хворим краянам, то маємо це робити по-людськи і фахово, - зазначив в/п голови облради Йосип Борто.  

Також уважно було вивчено всі матеріали, пропоновані на розгляд другого пленарного засідання 5-ої сесії, яке відбудеться 7 грудня п.р. Внесено низку зауважень і пропозицій, які однозначно будуть враховані і подані на розгляд президії облради. 

Джерело: Прес-служба Закарпатської облради

 

 

28 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів