Різдвяний піст 2016-2017: що і коли можна їсти – по днях

Різдвяний піст 2016-2017: що і коли можна їсти – по днях
Серед великої кількості правил і канонів, які існують в християнському віруванні, одне з головних місць займає пост.

 

Найважливіші пости проводяться напередодні настання великих свят і сьогодні ми поговоримо про Різдвяний піст. Згідно новим стилем в 2016-2017 році Різдвяний піст буде проводитися з 28 листопада по 6 січня.

Історичні відомості

Початок таких багатоденних постів варто шукати ще під час самого зародження християнства. Друга назва Різдвяного посту – Філіппов і вперше про нього згадується в III і IV столітті святим Амвросієм Медиодаланским і блаженним Августином. В ті часи не було якихось чітких канонів проведення цього посту, тому люди постили хто скільки міг: комусь вдавалося 7 днів, комусь- місяць.

Вже через сторіччя після легендарного хрещення Русі Володимиром Великим, імператор Візантії Манула разом зі своїм соратником патріархом Константинополя Лукою наказала всім віруючим поститися протягом 40 днів. Варто відзначити, що заявлений піст вважався головною подією року, що минає.aa3996ff2f3ce05a360293e8756ba411 Різдвяний піст 2016 2017 календар харчування. Пісні страви. Меню по днях

Що варто розуміти під поняттям «Різдвяний пост»?

За словами християн, в період передерживания 40 денного Різдвяного посту людина очищається повністю за допомогою молитов, покаяння і відмовою від скромної їжі. Також ще з давніх часів вважалося, що саме через спокій тіла і душі, а також шляхом смирення людина дякує свого Господа за всю ту щедрість, який той до нього проявляє.

І лише ті люди, які істинно вірують серцем, переповненим любов до Господа і дотримуються строго відмови від деякої їжі в останні 7 днів Різдвяного посту можуть гласить про народження Ісуса Христа. До речі, друге назвою цього поста Філіппов вважається тому, що день миколи та й ніколи раніше припадав якраз на свято святого апостола Пилипа. А ось церковні служителі називають його четырехдесятницев, за кількістю днів самого посту.

За правилами Різдвяного посту, перша частина його проведення вважалася не надто суворої, тоді як до самого святвечора доводилося готуватися згідно всім канонам. За словами священиків, Різдвяний піст вважається тим часом, коли людина може подякувати Господа свого за все те хороше, що траплялося з ним на протязі всього року. Саме за допомогою жертовності, милосердя і покаяння в цей період можна отримати таїнство єднання з Богом й оновлення духа. Саме тому людина протягом усіх заявлених 40 днів повинен бути дуже щедрим з нужденними, а за допомогою молитви і обмежень винищити той гріх, який був примножено протягом усього року з-за тлінній людської плоті.

Згідно постулатам алегорія Різдвяного посту Симеона Фессалонікійський, зимовий великий піст пророка Мойсея дав йому можливість отримати Божі заповіді. Саме тому в нинішній час кожна людина, яка буде щирі постити перед Різдвом, зможе осягнути Божу мудрість за допомогою віри в Ісуса Христа. При цьому головною людською жертвою в цей період вважається смирення, відкрите серце, молитви і чиста совість. Але, так думають теологи: церква і філософи. Як же бути з вченими? Адже саме за допомогою науки в сучасному світі можна підтвердити або ж спростувати існування будь-якого постулату. І повірте, в цьому випадку вченим є про що сказати.

З медичної точки зору, Різдвяний і Великодній пости вважаються цілком обґрунтованими. Варто відзначити, що 40 днів Филлипового поста вважаються тим часом, коли людський організм готується до зими 2017 року, і його біоритми починаються змінюватися на тлі скорочення світлового дня. Саме в такий період варто утриматися від важкої їжі і зайвої активності. Саме тому виходить, що відмова в цей період від деяких видів їжі вважається навіть корисним для загального оздоровлення нашого організму.0365f881448d93d4e088b3eb82fafae7 Різдвяний піст 2016 2017 календар харчування. Пісні страви. Меню по днях

Що готувати на Різдвяний піст 2017 року?

Як стало вже зрозуміло, передерживание подібного поста – суто індивідуальна справа, до якого людину змусити ні в якому разі не можна. Приміром, деякі не можуть дозволити собі подібного з-за проблем зі здоров’ям, або якихось серйозних порушень в організмі. У такому випадку церква не вважає правильним дотримуватися посту, порушуючи при цьому загальний стан здоров’я. Але це не означає, що можна спробувати знайти для себе якийсь більш прийнятний варіант харчування, щоб організм відчував якогось дискомфорту. Варто відзначити, що в такий період не варто їсти лише щось сіре і несмачне: їжа повинна залишатися живильної і бажаною, хоча це і пісні страви.

Джерело: 2017rik.pp.ua

 

28 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів