Безкоштовна освіта: вузи Європи, де з закарпатця не візьмуть ні копійки

Безкоштовна освіта: вузи Європи, де з закарпатця не візьмуть ні копійки
Освіта в Європі за 200-300 євро в рік? Це не жарт! У багатьох державних вузах Німеччини, Франції, Італії, Чехії, Словаччини, інших країн є повністю безкоштовні програми для іноземців. Більш того, в деяких вищих школах Європи для українців передбачені бонуси.

 

На думку відразу приходить приказка про сир, який в мишоловці. Але в цьому випадку порівняння недоречне. Безкоштовна освіта в вищих навчальних закладах Європи існує! Правда, виключно в державних вузах. І ще один нюанс: потрібно вільно говорити мовою країни, в якій ви збираєтеся гризти граніт науки, і підтвердити знання сертифікатом. До цього питання повернемося пізніше, а поки з'ясуємо, які саме країни відкриті для українців.

Отже, Німеччина!

Віднедавна тут повністю скасували плату за навчання для приїжджих студентів. Однак відразу після школи вступити нелегко: дуже вже складні іспити і завищені вимоги до абітурієнтів. Погодьтеся, не кожному вундеркінда під силу набрати 86 балів зі 100 можливих! Тому експерт з навчання в Європі Анна Шумська радить підкорювати німецькі вищі школи з документами про те, що ви не менше двох років провчилися в університеті або інституті України. Перелік держвузів ФРН великий! Відзначте для себе Берлінський університет імені Гумбольдта і Вільний університет Берліна.

Що значить «безкоштовне навчання»? Студент ні копійки не платить вузу. Але слід враховувати такий момент: доведеться платити невеликі внески в студентську профспілку - близько 200-300 євро на рік. Або оплачувати додатково будь-які послуги: відвідування бібліотеки, спортзали, спортивних секцій, гуртків і т.д. Так, у Фінляндії хлопці платять студентські внески близько 600 євро в рік. В Австрії збір більше, але частина його йде в страховий фонд студента. В Італії студент зобов'язаний заплатити податок. Зате у вузах Греції, Чехії, Словаччини, Естонії зборів немає в принципі! Там освіта безкоштовна на 100%.

Словаччина? Відмінний вибір! Країна мало розкручена в освітньому плані, тому шанси на вступ подвоюються. Але словацька знову-таки повинен відскакувати від зубів. А ось у Польщу краще не рватися. Там, звичайно, передбачені безкоштовні місця, але їх мало. З іншого боку, в польських вузах є бонуси-пільги для українців - 50-відсоткова знижка на навчання.

10% від загальної кількості студентів. Саме стільки іноземців зараховують до вищих шкіл Європи - такі правила. Як визначаються країни, чия молодь може безкоштовно навчатися в Європі? Дуже просто. Давно складений список країн «третього світу». Він досить значний, і Україна теж в ньому. Нашу країну розглядають в Європі як проблемну - звідси і поблажки.

Австрія - хороша альтернатива Німеччини.

Тут на більшість спеціальностей все ще можна вступити після школи, без мовного сертифікату, і доучувати німецьку вже в країні. З іншого боку, вузи недавно подвоїли збори за навчання: зараз українці платять близько 400-700 євро на рік. Крім зростання цін через підвищений попит вузи Австрії ввели вступні іспити на природні та економічні спеціальності. І звичайно, традиційні іспити в медичні та прикладні закладу. Майте на увазі: окремі вузи Австрії самі вирішують, вчити студента безкоштовно чи ні. І останнє: Віденський технічний університет бере подвійний збір (1500 євро в рік), Віденський університет просить 700 євро в рік, а Віденська прикладна школа - 350 євро в рік.

У Чехії освіту в державних ВНЗ безкоштовне, але мовні курси дуже дорогі.

Теоретично безкоштовний Карлів університет в Празі. Але конкурс на найпопулярніші спеціальності (медицина, гуманітарні напрямки) становить п'ять-шість чоловік на місце. Хоча є факультети, де попит, навпаки, невеликий. Така ситуація на факультеті економіки Карлового університету. Якщо абітурієнт не пройшов на безкоштовне навчання, він може оформитися на платне і віддавати за науку мінімум 5000 євро на рік. Навряд чи вийде ідеально вивчити чеську в Україні, тому готуйтеся викласти кругленьку суму за місцеві курси. У Празі - від 4000 євро в рік, в Брно - від 3000 євро в рік.

У Греції недобір іноземних студентів. ЦІкавими є курси грецької і перспективи, які відкриваються перед іноземцями після закінчення вузу. Просто майте на увазі: навчання безкоштовне, місць багато, проте перший рік програми - це завжди студіювання грецького.

В Україні є недорогі курси, на яких ви досить добре освоїте французький, німецький. І зможете з цими знаннями вступити в безкоштовні вузи Франції, Німеччини. Вчити мову на батьківщині доведеться два роки. Якщо вивчати в Європі, в країні-носії, ціна занять виросте в рази: вона може досягати 6000 євро в рік. Найдешевші курси в Словаччині - близько 3500 євро на рік. При цьому іноземним студентам забороняють підробляти. Якщо підсумувати всі витрати (курси, проживання, харчування), за рік витратите близько 12 000 євро. Правда, є винятки. Це Греція, де вивчення мови коштує 500 євро в рік; разом з проживанням та харчуванням виходить 6000. У Фінляндії, Естонії, Швеції можна поступати в безкоштовні англомовні вузи - природно, з сертифікатом знання англійської. Що теж зручно для українців, адже мову можна підтягнути на батьківщині. Варіант «а я вивчу трохи як-небудь та отримаю сертифікат» не пройде! Прийнятний рівень іноземної мови для зарахування - B2

В Італії потрібно поклопотатися з документами.

Якщо ви зможете документально підтвердити, що ваш дохід менше 10 тис. євро на рік, то отримаєте доступ до безкоштовної освіти. Правда, потрібно знати всі тонкощі подачі документів. Наприклад, консульство Італії в Україні з 2014 року вимагає у студентів італійськомовних спеціальностей сертифікат ще в Україні, хоча в інших консульствах такого немає. Можливий варіант - поступати на державні програми англійською. Але в будь-якому випадку, треба закінчити училище або мати рік вузівської освіти на батьківщині.

Швеція знову дозволяє іноземцям вчитися безкоштовно.

Держава на 3 роки ввела збір з іноземців, а з 2016-го його скасувала. Вступати можна на програми шведською та англійською мовами. Мовний сертифікат потрібен, зате іспитів можна уникнути, якщо правильно подати документи і сформулювати мотивацію. Особливо великий недобір буде в цьому році, так що поспішайте оформити заявку до 15 травня включно

Куди поступити найреальніше? У держуніверситети Словаччини, Греції, Італії. Франція і Німеччина - спірне питання. Дуже вже багато охочих там навчатися! І не забувайте про жорстку перевірку сертифікатів знання німецької або французької.

Легкі безкоштовні спеціальності в Європі

Більшість держав приймає іноземців на основі одних документів. Навіть співбесіду не передбачено, не те що іспити! Більш того, є факультети без обов'язкового відвідування. Це різні філології, політологія, європейські відносини, соціологія, педагогіка. Обов'язкові іспити для потенційних медиків, архітекторів, психологів, перекладачів. На ці спеціальності по-іншому не пройти!

Зараз у всіх на слуху гранти. Мовляв, треба пробувати свої сили і ловити удачу за хвіст. Наш експерт радить ловити жирну синицю - безкоштовну освіту в державних вузах. А грант - це журавель, якого не факт що зловиш. Можна півжиття прагнути стипендії, але потім з'ясується, що вона тягне за собою серйозні зобов'язання. Одна з умов: після навчання студент зобов'язаний повернутися на батьківщину!

За матеріалами kiev.zagranitsa.com

 

28 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів