Спортивне орієнтування чемпіонатом Закарпаття в Іршаві закінчує сезон

Спортивне орієнтування чемпіонатом Закарпаття в Іршаві закінчує сезон
В останній вікенд осені в Іршаві стартами у відкритому чемпіонаті Закарпаття, присвяченому загиблим воїнам АТО, закрили сезон 2016 року спортсмени-орієнтувальники.

 

Іршавщина має хороші традиції у лісовому спорті. Ще восени 1980 року в урочищі Ставліш відбулися перші районні змагання зі спортивного орієнтування, в яких перемогли учні Ільницької середньої школи, а призерами були школярі з Доробратова та Іршави. У ті роки найкращу спортивну майстерність демонстрували вихованці Володимира Чепи – вчителя французької мови з Ільниці: Лариса Фірцак (перша в районі кандидат у майстри спорту з орієнтування), Світлана Павлище (визнана кращою спортсменкою району 1981 року), Ярослав Урста, Олена Козар, Віктор Лутак, Алла Зіхор, Ірина Ромочуська, Михайло Сенина, Вікторія Ящук, Галина Чепа та Валерій Соловей. Ось вже понад тридцять років тепер вже заслужений вчитель України і кандидат педагогічних наук Володимир Іванович Чепа очолює обласний центр туризму, краєзнавства, екскурсій та спорту учнівської молоді. Саме ця установа й провела на Іршавщині цей чемпіонат, що важливо – по нових і якісних картах, на місцевості, яка використовувалася вперше.

Всі учасники, а їх було майже півтори сотні, були поділені на вікові групи, переможці визначалися на середній та спринтерській дистанціях.

У суботу чоловіки змагалися на чотирикілометровій дистанції з 18 контрольними пунктами, жінки та юніорки на трикілометровій трасі повинні були відшукати 15 КП. Дистанція від школи на вулиці Шевченка підіймалася на Довгу гору, розверталася за газовою станцією і ярами та байраками виходила до стадіону.

Чемпіоном серед чоловіків став майстер спорту України Олександр Касьянов – студент Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького. Непросту дистанцію він подолав за 32 хвилини і 26 секунд. Другим на фініші був його колишній одноклубник по Мукачівському СК «Товариш», а нині студент УжНУ Владислав Французов (36.27). «Бронза» в ужгородця Юрія Дулкая – ОДЮСШІ (43.19). У змаганнях жінок беззаперечною була перевага тренера СК «Товариш» Ніни Расчупкіної, яка перемогла з результатом 37 хвилин і 18 секунд. Віце-чемпіонкою стала 16-річна Крістіна Бобер з Кам’янецької ЗОШ Ужгородського району, а бронзовою призеркою – Вікторія Калинич з ОДЮСШІ.

В забігу 16-річних спортсменок перемогла 12-річна чемпіонка України з Мукачева Катерина Цепурдей, яка на чотири хвилини випередила хустянку Дарину Поп та, на вісім хвилин – Вероніку Гуснай з Ужгороду. Ще більш вражаючою була перевага над суперниками ужгородця Андрія Василини: Едуарда Брунцвика з «Товариша» та Дмитра Яцкулинця з ОДЮСШІ, що фінішували другим-третім, він випередив майже на 20 хвилин.   

Серед дівчат не старших 14 років перші два місця за мукачівками: першою фінішувала чемпіонка України цього року в естафеті Валерія Смочко з ЗОШ №2, другою – Ганна Солонець із ЗОШ №10. Третє місце у Євгенії Олексій з Кам’янецької ЗОШ. Кращими в змаганнях хлопчиків цього віку стали ужгородці Олександр Самсонов (перше місце) і Костянтин Гутич (третє), та іршавчанин Євген Ширило.

У змаганнях 12-річних першими серед дівчат фінішували мукачівки Яна Брунцвик та Людмила Калчева, третьою – Катерина Вовканич з ужгородської УЗОШ № 19. Серед хлопчиків найсильнішими виявилися ужгородці: переміг Денис Кононов з клубу «Максимум», на другій та третій позиціях Андрій Ресенчук і Юрій Богачов з клубу «Траверс».

В змаганнях серед наймолодших найкраще з двокілометровою дистанцією, що проходила через 7 КП впоралися 10-річні Владислав Цепурдей, Роман Хаус та Іван Солонець (всі з Мукачева), та Ольга Вакуленко з ОДЮСШІ (Ужгород).  

Призерами в юнацьких категоріях стали:

  • до 10 років – ужгородка Ольга Вакуленко серед дівчат; серед юнаків Владислав Цепурдей, Іван Солонець (обоє з Мукачева) та іршавчанин Валентин Осійський;
  • до 12 років – серед дівчат мукачівка Яна Брунцвик, та ужгородки Катерина Вовканич і Анастасія Піскова;  серед хлопців – Михайло Лелітко з Іршави та ужгородці Андрій Михайлін і Юрій Богачов;
  • до 14 років – серед дівчат мукачівки Валерія Смочко і Ганна Солонець, та Євгенія Олексій з Ужгородського району; серед хлопців мукачівці Олександр Ткачук і Олексій Шорін, та Олександр Самсонов з Ужгороду;
  • до 16 років – серед дівчат іршавчанки Олександра Осійська і Анна Дякова, та мукачівка Катерина Цепурдей; серед юнаків Андрій Василина з Ужгороду, Мар’ян Осійський з Іршави та Дмитро Яцкулинець з ОДЮСШІ.

Визначили сильніших у змаганнях між собою і ветерани. Найуспішнішими серед них стали ужгородці Петро Назаренко, Сергій Давиденко і Віктор Малетич, представники Іршавщини Ольга Боднар, Леся та Олександр Осійські, Валентина Волошен, Іван Терпай, Людмила Пеленьо, Валентина Білунка, мукачівці Ігор Французов та Володимир Сватко.

«В Іршаві в черговий раз зібралася дуже весела, дружна, спортивна компанія, - повідомив головний суддя змагань Георгій Фечо, - Погода, хоч і спробувала створити нам перешкоди, але нашим спортсменам такі складності тільки додають сил. На цьому сезон орієнтування на Закарпатті закритий. Але позмагатися спортсменам ще трапиться нагода. 18 грудня в центрі Ужгороду пройдуть традиційні змагання «Приз Святого Миколая».

За матеріалами Олександра Цепурдея

 

29 листопада 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів