Гроші на субсидії для закарпатців планують позичити з ... пенсій, а на пенсії - позичити за кордоном

Гроші на субсидії для закарпатців планують позичити з ... пенсій, а на пенсії - позичити за кордоном
Депутати пропонують "позичити" в Пенсійному фонді майже 2,5 млрд грн

 

Проблема нестачі грошей на субсидії, про яку експерти попереджали ще кілька місяців тому, нарешті помічена владою. У Верховній Раді з'явився законопроект №5482, який передбачає внесення в бюджет 2016 в частині фінансування компенсацій населенню комунальних послуг. Документ подав прем'єр-міністр Володимир Гройман, так що шанси його ухвалення досить високі.

Пропонується, зокрема, збільшити субвенцію місцевим властям на надання пільг по комуналці на 2,45 млрд. грн.

Нагадаємо: зараз по цій програмі закладено 40,3 млрд. грн. і їх явно мало, щоб профінансувати всіх українців, які претендують на субсидії. У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що саме на ці 2,45 млрд.

Кабмін раніше скоротив субсидійну програму, перенаправивши гроші на соціальний захист населення. Але оскільки за підсумками року очікується різке збільшення армії претендентів на компенсації по комуналці, доведеться знову ділити вже переділеному кошти.

Найцікавіше - відсутні майже 2,5 млрд. грн. хочуть забрати з святая святих - програми щодо фінансування пенсій, надбавок до них та дефіциту Пенсійного фонду. При цьому дірки в ПФ, судячи з усього, народні обранці збираються латати, в черговий раз збільшивши показники зовнішнього боргу.

"З урахуванням прогнозного курсу на наступний рік на рівні 27,5 грн. за долар, потрібно збільшити граничний рівень державного боргу на кінець 2016 р.  Для нівелювання валютних впливів в майбутньому, пропонується передбачити в законі про державний бюджет норму, яка допускає відхилення від граничного обсягу державного боргу в разі відхилення офіційного курсу гривні до долара від прогнозного", - йдеться в пояснювальній записці.

Варто зазначити, що можливість грати цифрами якнайкраще згодиться народним депутатам і в наступному році. Адже в проекті бюджету на 2017 р на субсидії знову закладено близько 40 млрд., Тоді як, на думку експертів, на фінансування компенсацій по комуналці реально може знадобиться вдвічі більше.

За матеріалами abcnews.com.ua

 

06 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів