За самовільну вирубку хвойних дерев - потрійний "тариф"

За самовільну вирубку хвойних дерев - потрійний "тариф"
В області стартувала щорічна природоохоронна операція “Новорічна ялинка – 2017”.

 

Щорічна природоохоронна операція “Новорічна ялинка – 2017” стартувала на Закарпатті 5 грудня 2016 року. Цьогоріч відповідно до наказів Держекоінспекції України від 02.12.2016 № 171 та Держекоінспекції у Закарпатській області від 05.12.2016 № 661 вона триватиме до 16 січня 2017 року.

Основна її мета – попередження порушень природоохоронного законодавства при заготівлі, реалізації новорічних ялинок та недопущення самовільних рубок шпилькових насаджень.

З метою впорядкування централізованої реалізації новорічних ялинок та охорони шпилькових насаджень від незаконного вирубування у передноворічний період 2017 року головою Закарпатської ОДА видано розпорядження від 29.11.2016 № 592, яким визначено комплекс відповідних заходів. Зокрема, заготівлю новорічних ялинок проводити у межах встановлених лімітів на спеціально визначених ділянках та від рубок догляду. Реалізацію новорічних ялинок рекомендовано здійснювати з обов’язковим маркуванням бирками зі штрих-кодом відповідно до вимог розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 № 1090-р „Про схвалення Концепції створення єдиної державної системи електронного обліку деревини”.

Тож для реалізації заходів в рамках операції “Новорічна ялинка – 2017” Держекоінспекцією сворено робочі групи. До їх складу ввійшли державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Закарпатської області, представники органів національної поліції, обласного управління лісового та мисливського господарства, громадські інспектори з охорони довкілля. В рамках операції будуть проводитися перевірки лісогосподарських підприємств області на предмет дотримання норм та лімітів при заготівлі новорічних ялинок, здійснення лісовою охороною заходів щодо охорони хвойних насаджень від самовільних рубок, ділянок шпилькових культур, лісових масивів, які прилягають до населених пунктів, автодоріг, залізниць та особливо на територіях об’єктів природно-заповідного фонду.

Одночасно нагадуємо, що відповідно ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна рубка дерев тягне за собою накладання штрафу на громадян у розмірі від 85 до 170 гривень і на посадових осіб від 119 до 204 гривень. Крім цього, за кожну самовільно зрубану ялинку в залежності від діаметра пня відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 р. № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу» нараховується шкода, завдана лісовим ресурсам. При цьому за самовільну порубку хвойних дерев віком до 41 року в грудні – січні розмір шкоди обчислюється за таксою, збільшеною в 3 рази, - інформує Державна екологічна інспекція у Закарпатській області.

 

 

 

09 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів