На Закарпатті розкривається кожна четверта кишенькова крадіжка: як не датися обікрастися

На Закарпатті розкривається кожна четверта кишенькова крадіжка: як не датися обікрастися
Закарпатська поліція розкриває 25% кишенькових крадіжок при 13% загальноукраїнського показника. І все ж злочину легше зарадити, ніж потім його розкривати

 

Кишенькові крадіжки належать до категорії злочинів, які найважче розкривати. Аби довести вину «щипача», його слід затримати «на гаманці», тобто в момент крадіжки. Однак ця категорія злодіїв дуже обережна й, так би мовити, професійно грамотна. Уміння непомітно витягнути з кишені чужий гаманець і зникнути з місця скоєння злочину злодіями відточується роками, під час «тюремних університетів». Недарма в радянські часи найбільше «злодіїв у законі» виходило саме з кишенькових крадіїв, які вважалися елітою злочинного світу.

Нині часи хоч і змінилися, проте крадуть і далі. За статистикою, найбільше кишенькових крадіжок стається в переповненому громадському транспорті, на ринках, у місцях масового відпочинку, в закладах, де продають алкогольні напої тощо. Окрім гаманців, кишенькових злодіїв приваблюють і дорогі мобільні телефони.

Проблема в розкритті цього виду злочинів полягає ще й в тому, що не всі потерпілі звертаються з заявами в поліцію. Часто людина й сама не знає, де вона втратила свій гаманець чи телефон, і чи дійсно його вкрали. Або сума вкраденого не спонукає жертву йти в поліцію.

За статистикою 11 місяців, закарпатська поліція розслідує понад три десятки кишенькових крадіжок. Десяток із них уже розкрито. До речі, відсоток розкриття злочинів цієї категорії в нас складає 25% при 13% в середньому по Україні.

Найбільше кишенькових крадіжок цьогоріч скоєно в м.Мукачеві – 21. Місцями найбільшого ризику там є продуктові ринки, а також великий речовий ринок ГІД, куди приїжджають покупці з усієї області.

В поліції існує картотека самих кишенькових злодіїв, яка суттєво допомагає в розкритті злочинів цієї категорії. Особи більшості «щипачів» поліції добре відомі. Окрім місцевих, дошкуляють «гастролери» зі Львова та Одеси.

Так, нещодавно на мукачівському ринку оперативник поліції помітив, як одна жінка витягнула гаманець з кишені іншої. Потерпіла нічого не відчула й пішла собі далі по торгових рядах. Крадійку затримали «на гарячому» правоохоронці.

Як з’ясувалося у відділі поліції, ця 55-річна жителька м.Мукачева вже має кілька судимостей за скоєння кишенькових крадіжок. Цього разу вона поцупила гаманець з грошима в сумі 2300 гривень, золотими сережками й банківськими картками від 62-річної жительки Воловецького району, яка приїхала на мукачівський ринок за покупками. У краденому гаманці було пенсійне посвідчення, за яким поліція вирахувала потерпілу й повернула жінці вкрадене. А на саму злодійку очікує чергова судимість.

А тепер – поради від правоохоронців, як не стати жертвою кишенькового злодія.

  • Їдучи в переповненому автобусі, тримайте гаманець, мобільний телефон чи інші цінні речі не в сумочці, задній кишені джинсів, а у внутрішній кишені одягу або в руці.
  • Ідучи за покупками по ринку чи в супермаркеті, не кладіть зверху в корзинку гаманець чи барсетку, що може спокусити злодія.
  • У розважальних закладах не «світіть» великі суми грошей. Розраховуючись за придбане, краще дайте потрібну суму дрібними, а не великими купюрами. Бо не виключено, що за вами пильно спостерігає чиєсь недобре око.
  • Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, не заводіть сумнівних знайомств у барі чи на вулиці.
  • Настають Новорічно-Різдвяні свята. У цей період кишенькові злодії особливо активізуються, приїжджають «гастролери» з інших регіонів. Найбільша група ризику – це покупці на ринках, в супермаркетах, на оптових складах, у місцях  масового скупчення людей. У передсвятковій метушні, коли всюди черги й люди забувають про обачність, легко стати жертвою злочинців. Тож будьмо обережними. 

Якщо ж вас таки обікрали, не панікуйте, а відразу телефонуйте на 102. Чим швидше надійде повідомлення від потерпілого, тим більше шансів затримати самого злочинця.

На завершення нагадаємо, що за скоєння кишенькової крадіжки можна потрапити в місця позбавлення волі строком до 3 років.

Відділ комунікації поліції Закарпатської області

 

15 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів