Про вакцинування і лікування грипу розповіла Міністр охорони здоров'я

Про вакцинування і лікування грипу розповіла Міністр охорони здоров'я
Міністр розповіла, як бореться з застудами та грипом, чого чекати у системі охорони здоров'я в найближчі три роки та як почувається у здебільшого чоловічому колективі.

 

Заяви про те, що вакцинуватись в розпал епідемії грипу вже запізно, міністр охорони здоров'я Уляна Супрун називає нісенітницями – вакцинуватись важливо протягом всього сезону.

Про це очільниця МОЗу розповіла кореспонденту ТСН Дар'ї Счастливій. А ще про те, як лікується сама, як за три роки змінить всю медичну систему та про те, на якому етапі перебуває дозвіл на трансплантацію органів.

- Пані Уляно, зараз іде шалений грип, кілька областей вже страждає, смертельні випадки, що робити, тому що вакцинуватися вже пізно. Що скажете?

- Ніколи не запізно вакцинуватися, можемо вакцинуватися через цілий сезон. Я вакцинувалася менше місяця тому і не захворіла. Тобто можна ще піти до аптеки, знайти вакцину і дуже важливо, щоб через цілий сезон люди вакцинувалися. Але це не лише вакцинації, це й наша поведінка, щоб ми не захворіли. По-перше ті, хто захворів, щоб вони сиділи вдома, не ходили на роботу і інших щоб не інфікували, щоб вони не захворіли, а по-друге - це мити руки. Ми можемо знизити випадки грипу на близько 50-60% завдяки миттю рук. Також треба бути уважним до довкілля. Як ви бачите, як вони кашляють, то відверніться, або попросіть їх, щоб вони кашляли в руку. Дуже важливо щоб не інфікували інших. Вдома треба відпочивати, пити багато води, пити лише ті ліки, що призначив лікар. До повного одужання йти на роботу чи до школи не можна.

- Ще лякає українців те, що багато вірусів грипу, кілька штамів і вони не знають, проти якого штаму вакцинацію робити?

- Ті вакцини, які привезені в Україну, вони вже були визнані літом. Зараз є центри громадського здоров'я, вони передбачають які будуть ті штами, і вони вже роблять ті вакцинації проти тих штамів. Насправді немає вибору. Є дві вакцини і вони проти тих самих штамів, і це є передбачені штами Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

- Чи можна вакцинуватися безкоштовно, чи треба платити всім?

- В поодиноких областях є або в містах вони надають безкоштовно вакцинації. Це їхня регіональна програма, вони закуповують в місті, або в області декотрі вакцини якусь кількість, і віддають переважно дітям і старшим людям безкоштовно. Але держава не передбачає, немає державної закупівлі щодо вакцин до грипу і в державі немає безкоштовної вакцинації. Ми тут в міністерстві вакцинувалися, ми заплатили за вакцину, бо в Києві не було безкоштовних.

- І скільки коштує вакцина?

- Ну ми заплатили 210 гривень, але це було з попереднім оглядом лікаря, після якого він надав вакцину. Я не можу сказати яка ціна, бо в кожній аптеці вона по-іншому. Можна купити вакцину і з нею йти до лікаря. Тільки обов'язково взяти чек, щоб лікар знав – вакцина свіжа й та, що необхідна.

- За новими рекомендаціями МОЗу, якщо у тебе вірус, радиться не вживати взагалі жодних ліків, окрім як жаропонижуючих, тобто антибіотиків не треба, антигістамінів не треба. Люди злякалися, як це так?

- Бо їх справді не потрібно. Багато тих, або вітамінів, або інших речей, які лише є другорядні, вони не мають ніякого ефекту на симптоми або на навіть час до вилікування. Доказова медицина показує, що з вірусами лише відпочивати і знизити температуру і все, що можна робити. З тими вірусами, що викликають грип, так відбувається. А як є вже інфекція з бактеріями, тоді можна говорити про антибіотики. Якщо вже є запалення легенів або інше, тоді можна надавати антибіотики. Але їх не потрібно, якщо звичне простудне захворювання.

За матеріалами ТСН

 

 

15 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів