Ксенія Ляпіна розповіла закарпатцям, чому важливо рахувати витрати бізнесу

Ксенія Ляпіна розповіла закарпатцям, чому важливо рахувати витрати бізнесу
Голова ДРС Ксенія Ляпіна розповіла держслужбовцям та посадовим особам місцевого самоврядування Закарпаття чому важливо рахувати витрати бізнесу

 

16 грудня, під час спілкування з представниками ЗМІ у м.Ужгород, голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна розповіла про новітні інструменти державного управління та застосування нової методики обраховування витрат малого бізнесу на виконання державного регулювання - М-тест.

«Державний апарат продовжує оновлюватись і новим фахівцям потрібно здобувати сучасні знання. Щоб впроваджувати регуляторну реформу, формувати нову форму мислення державні службовці та посадові особи місцевого самоврядування повинні володіти прогресивними європейськими інструментами державного управління», - зазначила Ксенія Ляпіна.

За своєю суттю М-тест є розрахунком витрат, які понесе середньостатистичний суб'єкт малого бізнесу внаслідок введення того чи іншого державного регулювання. Сама методика проведення М-тесту є чітко структурованою і дозволяє максимально легко оцінити витрати прямих і адміністративних витрат, які понесе малий бізнес при виконанні відповідного регулювання.

Одним із пріоритетів Порядку денного асоціації між Україною та ЄС визначено імплементацію політики щодо малих та середніх підприємств у національне законодавство України. Імплементація  політики щодо малих та середніх підприємств,  яка ґрунтується на десяти принципах Акта про малий бізнес для Європи (SBA),  передбачає впровадження М-тесту.

У Європейському Союзі обраховуються показники адміністративних витрат малого і середнього бізнесу на виконання регуляторного законодавства. З метою забезпечення ефективності державної політики у сфері МСП в рамках відповідних державних програм ЄС закладаються планові показники скорочення таких витрат на конкретне кількісне значення (у відсотках).

В Україні були практично відсутні подібні механізми реалізації та індикативної оцінки ефективності державної політики у сфері розвитку малого і середнього підприємництва, покращення регуляторного середовища для підприємницької діяльності.

Впровадження  нового для України регуляторного інструменту М-тесту сприятиме організації та консолідації громадянського суспільства, впровадженню демократичних шляхів впливу громадськості на прийняття регуляторних рішень, а також призведе до зростання фінансових можливостей малого та мікробізнесу через зменшення витрат на зайве регулювання.

ДРС та Програма USAID ЛЕВ проводять по Україні навчальні семінари для працівників органів державної влади та місцевого самоврядування з метою поширення знань та навичок щодо використання нової європейської методики АРВ, частиною якої є М-тест.

Нагадаємо, Постанова КМУ від 16.12.2015 р. № 1151 набрала чинності у березні 2016 року та є обов’язковою до виконання державними органами всіх рівнів. У документі йдеться про необхідність обраховувати витрати малого бізнесу на виконання державного регулювання.

За матеріалами прес-служби Закарпатської ОДА

 

16 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів