На Закарпатті хочуть свою – європейську – страхову медицину. І для цього зробити євроклініку з єврозарплатами

На Закарпатті хочуть свою – європейську – страхову медицину. І для цього зробити євроклініку з єврозарплатами
Про це розповів в інтерв'ю голова Закарпатської облради Михайло Рівіс.

 

За його словами, Європейське об’єднання територіального співробітництва “ТИСА” (ЄОТС “ТИСА”) – той інструмент, від якого гріх відмовитися.

"Якщо зуміємо ним скористатися, то це буде однією з найбільших можливостей вирватися Закарпаттю вперед. Бо цей інструмент дає можливість нашій області брати участь у грантах як представникові Євросоюзу. Там діє до півдесятка операційних програм, основна – розвиток регіонів, яка найбільше нас цікавить.

До речі, ми їздили з робочими поїздками до Чехії й там бачили, що саме в рамках програм розвитку регіонів чехи успішно реформували медицину, екстрену допомогу тощо. Якщо на найбільшу програму транскордонного співробітництва з Польщею виділено 180 млн. євро, то на операційну програму розвитку регіонів – 74 млрд. євро (!). Звичайно, це сума на весь Євросоюз, але вона грандіозна.

Ми визначили три пріоритетні проблеми, вирішення яких хочемо запустити через цю програму. Одна з них – запуск страхової медицини на Закарпатті. Хочемо взяти одну лікарню і реконструювати її до вимог євростандартів, підготувати відповідні матеріально-технічну базу та фахівців, провести сертифікацію, аби лікарі мали змогу отримувати кошти від європейських страхових інституцій. На це все передбачається витратити майже 20 млн. євро. Це досить скрупульозна робота, але ми маємо її виконати. У Чехії еквівалент медичної євростраховки – десь 12 тисяч грн. на рік, в Угорщині – 9 тисяч грн. на рік.

У нас популярні страхові компанії (послугами яких користується майже третина закарпатців) приносять сумнівну віддачу. То якщо запустимо для закарпатців європейські медстраховки, якщо обласну програму “Турбота” щодо посилення соціального захисту краян не розподілятимемо на їх оздоровлення, як це робимо тепер, а на оформлення євростраховки, то це буде перший важливий крок.

Наші страхові оператори готові йти працювати, але коли питаю, чому не надаєте медичне страхування, то кажуть, що в нас нема такої лікарні, яка б відповідала вимогам євростандартів. Тому маємо підготувати таку лікарню, де медики отримуватимуть європейського рівня зарплату, а пацієнти – такі ж послуги. Страхові оператори будуть знаходитися під захистом цієї лікарні".

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України анонсувало запуск із 1 січня 2017-го страхової медицини.

 

 

 

 

17 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів