З 2017 році "теплі кредити" закарпатцям надаватимуть по-новому

З 2017 році "теплі кредити" закарпатцям надаватимуть по-новому
Три пакета енергоефективних заходів, якими можуть скористатися громадяни Закарпаття, які проживають як в приватних, так і багатоквартирних будинках, розробили українські чиновники. Як стало відомо, за результатами аналізу будівель було сформовано три пакети енергоефективних заходів: «Легкий», «Комплексний», «Приватний».

 

Приватні споживачі або представники ОСББ можуть вибрати один з пакетів і оформити кредит на термомодернізацію будівлі, а фонд енергоефективності (ФЕ) буде компенсувати частину витрачених коштів. Про це повідомив Віце-прем'єр-міністр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

Споживачі можуть вибрати один із запропонованих пакетів і отримати від 20 до 50% компенсації. При цьому економія коштів на оплату комунальних послуг може скласти від 20 до 60%.

Особливості програми «Теплі кредити»

Пакет «Легкий». Кредитні кошти необхідно використовувати на установку теплового лічильника або індивідуального теплового пункту. Також слід замінити або зробити теплоізоляцію трубопроводів, збалансувати систему опалення та гарячого водопостачання. Потім можна здійснювати додаткові заходи: відремонтувати вікна і двері або встановити нові. Якщо потрібно, можна замінити системи гарячого водопостачання з установкою автоматичного регулятора.

Оціночна вартість заходів по зменшенню енергоспоживання згідно з пакетом «Легкий» становить від 60 до 150 грн за квадратний метр з квартири. Термін проведення робіт - до двох місяців, а їх окупність - 1,5-2 року. В результаті можна знизити витрати на оплату опалення і гарячу воду до 20%. Крім того ФЕ поверне домовласникам 20-30% від загальної вартості проекту.

Пакет «Комплексний». Це комплексна термомодернізація багатоповерхових будівель. У цьому пакеті передбачені заходи, прописані в пакеті «Легкому», а також термомодернізація стін, заміна вікон і при необхідності встановлення вентиляційних систем, теплоізоляція даху і перекриття першого поверху. Також може бути модернізована система опалення всередині квартир: встановлені лічильники або розподільники; замінені радіатори, встановлені на них регулятори.

Оціночна вартість заходів по зменшенню енергоспоживання становить від 800 до 1500 грн за квадратний метр з квартири. Термін проведення робіт - до п'яти місяців, а їх окупність - 5-7 років. Кожна сім'я зможе зменшити суми в своїх платіжках за опалення і гарячу воду до 60%. Відповідна компенсація від ФЕ - грант домовласникам 40-50% від загальної вартості проекту.

Пакет «Приватний». Цей пакет передбачає комплексну термореновації приватних будівель (термореновация-комплексний підхід до заходів з енергозбереження). Головні заходи: теплоізоляція стін і даху, заміна вікон і, при необхідності, установка вентиляційних систем. Передбачається встановлення терморегуляторів або автоматичної системи погодного регулювання подачі тепла.

До додаткових заходів буде віднесений перехід на альтернативні види палива: заміна газових котлів, заміна системи опалення. Термін проведення робіт від трьох до п'яти місяців. Окупність - 5-7 років. Після ретельного впровадження заходів по цьому пакету, зменшення платежів за газ може досягти 60%. Грант від фонду може становити 40-50% від загальної вартості проекту.

За матеріалами hyser.com.ua

 

19 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів