Військові, що мають безстрокові контракти, отримали можливість припинити службу

Військові, що мають безстрокові контракти, отримали можливість припинити службу
Скоро в армії не залишиться контрактників, чий термін служби не матиме чітко визначених часових рамок.

 

Після закінчення передбаченого контрактом терміну кожен оборонець країни зможе довільно вирішити, знімати йому форму чи пов'язувати своє життя із армією на півроку або й більше. Для цього парламентарі днями ухвалили закон №5337 про удосконалення порядку проходження військової служби, пише газета Експрес.

Докладніше про цей документ із одним із його розробників -- народним депутатом, секретарем комітету ВР з питань національної безпеки і оборони Іваном Вінником. 

- Життя якої частини військовослужбовців стосується ухвалений закон?

-- Коли в лютому 2014 року в Україні запровадили особливий період, вийшло так, що всі строкові контракти тодішніх військових перетворилися на безстрокові до закінчення особливого періоду. Так вимагав закон. Для класичної війни таке правило було логічним, адже, коли на країну напав ворог, обов'язок навченого коштом держави військовика -- оборонити Батьківщину, а не звільнятися у критичний момент. Однак із часом російсько-українська війна перейшла у формат так званого конфлікту низької інтенсивності. Стало зрозумілим, що цей конфлікт не має швидкого розв'язання і може тривати багато років. До того ж ті військовики, які підписали контракт уже після початку агресії, мали змогу зробити це на конкретний термін, а не безстроково. Так виникла певна нерівність між різними групами оборонців країни.

Тепер парламент цю несправедливість усунув. Право припинити службу здобули військовослужбовці, які мають продовжений до закінчення особливого періоду контракт, але вже вислужили не менш ніж 18 місяців з дати продовження його дії.  Так само свободу вибору матимуть ті, хто на початку війни добровільно уклав контракт на строк до закінчення особливого періоду або до оголошення демобілізації (тоді інших угод не передбачав закон) і вже відслужив не менш ніж 24 місяці.

-- Коли саме військові, які вирішать припинити службу в армії, зможуть розірвати свої контракти?

-- Відповідно до закону, ще рік відведено на розробку порядку їх звільнення. Звісно, такий порядок можна розробити швидше. Просто під дію цього закону підпадає аж 25 тисяч військових. Отож потрібен час, щоб провести ротацію, -- ми ж не можемо оголити цілі ділянки фронту, якщо, наприклад, половина з них одночасно вирішить стати цивільними. Та думаю, що тут не повинно бути проблем. По-перше, лише приблизно 15% контрактників висловили бажання розірвати військові договори і повернутися додому. По-друге, маємо чимало тих, які хочуть потрапити в армію, в деяких військових частинах є навіть конкурс по 4 -- 5 осіб на місце.

-- Про які ще важливі речі для військових йдеться у законі?

-- За військовими-контрактниками на час служби вже не зберігають робоче місце і середній заробіток на підприємстві. Бо раніше, коли зарплати в армії були суто символічними, роботодавці змушені були виплачувати своїм мобілізованим працівникам і новим військовим-контрактникам зарплату. Хоча ті де-факто не були їхніми працівниками під час служби.

-- Також парламент ухвалив постанову, якою скасував однаковий розмір грошового забезпечення військовослужбовців строкової служби та контрактників...

-- Річ у тому, що на початку АТО, деякі військові частини строковиків опинилися в зоні бойових дій. Тепер їх туди не посилають. Відповідно, солдатам строкової служби не за що платити таку ж зарплату, як контрактникам. Тому Верховна Рада повернула це до справедливого визначення. Солдати строкової служби відтепер отримуватимуть 3500 гривень, а ті, що на контрактній основі, -- від 7 -- 8 тисяч гривень.

 

 

19 грудня 2016р.
-->

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів