Допомога на дитину: коли закарпатці зможуть її оформити через Інтернет?

Допомога на дитину: коли закарпатці зможуть її  оформити через Інтернет?
Кабмін прийняв постанову №890, якою передбачив можливість подачі заяви для призначення допомоги при народженні дитини в електронній формі.

 

Але, попри це, кажуть експерти, без відвідин управлінь соцзахисту батькам не вдасться обійтися, пише газета "Експрес".  

-- Урядова постанова передбачає, що заява для призначення допомоги при народженні дитини може бути подана до управління соцзахисту населення за зареєстрованим місцем проживання заявника в електронній формі, -- пояснює Максим Щербатюк, юрист, експерт із соціальних питань.  

-- Яким чином?   -- Заява може подаватися з використанням засобів телекомунікаційних систем, через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики або інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, зокрема з використанням електронного цифрового підпису. Факт народження дитини буде підтверджуватися інформацією з Державного реєстру актів цивільного стану громадян, яку управління соцзахисту самостійно отримуватимуть від Мін'юсту.  

-- Тобто, щоб скористатися цією послугою, обов'язково потрібен електронний підпис?  

-- Ні. Якщо заява надійде без нього, то треба буде прийти в управління соцзахисту протягом місяця й поставити свій підпис власноруч. Інакше, якщо цей час мине, потрібно буде подавати нову заяву. Органи соцзахисту повинні чітко про це попередити заявника. Але в такому разі фактично втрачається сенс електронної заяви.  

-- Чи є можливість батькам вже подати таку заяву на призначення допомоги через інтернет?

  -- В окремих регіонах -- так. Наприклад, у Дніпрі документи на допомогу при народженнні дитини приймають як особисто в кожному управлінні соцзахисту, так і через електронний портал iGov. Для цього потрібно вказати паспортні дані заявника, адресу реєстрації, адресу проживання, контактний телефон, електронну адресу, відсканований паспорт, свідоцтво про народження дитини, рахунок на який перерахують кошти.  

Трохи інша схема призначення цієї допомоги починає діяти в Києві. Жінки, які зареєстровані й проживають у столиці, матимуть можливість безпосередньо в пологовому будинку звернутися із письмовою заявою про призначення допомоги при народженні дитини. Електронну скан-копію заяви та свідоцтва про народження дитини (їх тепер можна отримати в пологових будинках) надсилатимуть в електронному вигляді районному управлінню праці та соціального захисту населення.   Це спрощує процес призначення такої допомоги.

Бо на сьогодні батьки часто повинні або вистоювати у  великих чергах, щоб подати документи на допомогу в соцзабезі, або й навіть записуватися на місяць наперед. Думаю, у регіонах активніше створюватимуться сервіси, через які можна буде оформити таку допомогу через інтернет.  

-- Чи можуть виникнути складнощі, якщо подавати заяву в електронній формі?  

-- На мою думку, все одно той, хто оформляє цю допомогу, змушений буде навідатися до управління соцзахисту. Поясню -- чому.   Сьогодні допомога при народженні виконує також роль доходів людини, які дають можливість зарахувати до страхового стажу період відпустки по догляду за дитиною до 3 років. Для зарахування в стаж цього періоду треба подати наказ підприємства про відпустку, передачу його в електронному вигляді не передбачено. Не подаси документ -- тобі просто не зарахують цей період у стаж.  

-- Чи чітко прописано в постанові, через скільки часу така допомога має бути призначена й виплачена, якщо заява подавалася в електронній формі?  

-- На жаль, у документі не зазначено протягом якого часу управління соцзахисту повинні розглянути документи й виплатити цю допомогу -- чи в місячний строк після призначення, чи через два місяці. Це погано. Бо сьогодні є випадки, коли допомогу при народженні дитини не виплачують і по півроку після призначення.  

-- Нагадайте, будь ласка, яким є розмір цієї допомоги?  

-- На кожну новонароджену дитину сім'я отримує від держави 41 280 гривень. За місяць, у якому дитина народилася, нараховується 10 320 гривень, а потім щомісяця протягом трьох років -- по 860 гривень. Оформити допомогу потрібно до того часу, як дитині виповниться рік. Інакше її потім не призначать.  

Леся ЯСИНЧУК 

 

21 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів