Як не замерзнути взимку і залишитися здоровим

Як не замерзнути взимку і залишитися здоровим
Сильні холоди, особливо в поєднанні з вогкістю і вітром - це серйозне випробування навіть для загартованої людини

 

А для простого обивателя може стати причиною постійних застудних захворювань і різних ускладнень, - пише  "Країна Здоров'я".

Теплий одяг і взуття

Це проста і начебто всім відома істина, проте зустріти дівчину в капронових колготках при 10 градусах морозу - звична справа! Чоловіки ж часто нехтують головними уборами, соромляться вдягати кальсони. На Півночі кажуть: "Північанин - не той, хто не мерзне, а той, хто тепло одягається". Тому, щоб не замерзнути, потрібно завжди брати з собою комплект теплого одягу - нехай краще буде запас, який виручить в разі потреби. Майте на увазі, що при непокритій голові тепло йде дуже швидко - ось чому при температурі нижче 0 обов'язково потрібна тепла шапка! Крім того, важливо знати, що першими починають замерзати пальці на руках і ногах - врятувати становище допоможуть теплі рукавиці і якісне взуття.

Не купуйте на зиму тісні чоботи! Можливо, варто взяти їх на розмір більше - щоб нога почувала себе вільно навіть в товстій шкарпетці: це дозволить крові вільно циркулювати, забезпечуючи рівномірний обігрів.

Рух життя

Щоб не допустити переохолодження організму і обмороження кінцівок, потрібно рухатися. Якщо відчуваєте, що починаєте замерзати, зробіть 50 інтенсивних махів руками і ногами - це дозволить зігрітися завдяки припливу крові до м'язів. Дихайте через ніс, а не через рот, щоб не відморозити горло.

Буває так, що активні рухи виконувати не можна або на них немає сил - в такому випадку просто по черзі стискати і розтискати м'язи, починаючи з кінчиків пальців ніг. Ця прихована гімнастика теж дасть потрібний результат.

Алкоголю - тверде ні

Під час холоду ні в якому разі не можна вживати алкоголь! Його зігріваюча сила - це міф, віра в який може бути смертельно небезпечна: людині відчуває тепло і починає розстібати одяг, знімати шапку і "хизуватися" в такому вигляді на морозі. Проблема в тому, що алкоголь розширює судини, викликаючи почуття зігрівання, лише тимчасово. А в стані сп'яніння дуже складно відстежити, коли тіло починає замерзати - реакції притупляються, в результаті чого нерідкі випадки отримання переохолодження і різних обморожень. Ну, і не варто забувати про випадки, коли люди просто падали в замет, засипали і замерзали уві сні.

Солодке і гаряче

Незамінний помічник в морози - гаряче солодке питво: чай з лимоном і цукром, або чай з молоком. Його можна пити як перед виходом на вулицю, так і під час перебування на холоді, і вже обов'язково - після повернення в приміщення! Це відмінно допомагає зігрітися. Є сенс взяти про запас плитку шоколаду або солодкий батончик: швидкі вуглеводи дадуть вам енергію, що дозволить організму почати сильніше виробляти тепло. Спеціально для тих, хто піклується про свою фігуру, відзначимо: подібні ласощі взимку не підуть на шкоду фігурі, так як практично відразу будуть перероблені. Тому, якщо є можливість з'їсти солодке, то зробіть це.

Тепла ванна

При переохолодженні добре допомагає тепла ванна. Якщо тіло сильно замерзло, наберіть у ванну воду кімнатної температури і зануртеся в неї. У міру зігрівання можна поступово додавати гарячу воду, дозволяючи організму добре прогрітися. Відразу лізти в гарячу ванну заборонено! По-перше, це серйозний стрес для судин, по-друге, велике навантаження на серце (відомі випадки зупинки при таких обставинах), по-третє, можливі сильні больові відчуття.

Найкращий захист - це обіймання

Незважаючи на кумедність фрази, давно відомо - якщо на вулиці замерзає кілька людей, немає нічого кращого, ніж притиснутися один до одного і обійнятися. У центр цього кола можна поставити людей, які вже сильно замерзли (діти, жінки, люди похилого віку). Обнявшись стояти набагато тепліше, а ті, хто стоїть в центрі, взагалі зігріваються протягом декількох хвилин.

 

22 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів