Що втратили закарпатці у 2016 році: гучні закриття в інтернеті

Що втратили закарпатці у 2016 році: гучні закриття в інтернеті
2016 рік був непростим у всіх сенсах. Він потріпав чимало нервів, забрав життя багатьох чудових людей, знищив безліч хороших інтернет-проектів. Шкодувати про рік, що минає ми точно не станемо, але під завісу спробуємо згадати, які великі інтернет-проекти були закриті або покинули Україну в 2016.

 

Вихід з України сервису Groupon

У січні 2016 американська компанія Groupon оголосила про те, що покидає український ринок. З 25 січня популярний дисконтний сервіс перестав працювати на території країни.

Причиною відходу компанія називає загальний спад на ринку. За результатами третього кварталу 2015 року весь європейський ринок просів на 11%. Подейкують, що проект Groupon в нашій країні став і зовсім збитковим. Втім, Україна стала далеко не першою країною, звідки пішов Groupon. Ще в 2015 були закриті філії в Уругваї, Таїланді, Пуерто-Ріко, Тайвані, Філіппінах, Марокко і Панамі.

Закриття FS.to

Листопад 2016 став чорним місяцем для всіх піратів (читай, для всіх користувачів) України. 15 листопада стало відомо, що кіберполіція вилучила сервери одного з найбільших і популярних онлайн-кінотеатрів країни Fs.to. В цілому було вилучено 60 серверів з контентом, розміщених на майданчиках різних провайдерів країни. Якщо вірити коментарям глави Департаменту кіберполіції, причиною вилучення серверів стало не піратство, а несплата податків.

За повідомленнями правоохоронців, Fs.to мав дзеркала і запасні сервера за кордоном, так що поліція була впевнена, що незабаром кінотеатр відновить роботу, незважаючи на арешт. Проте, сьогодні, через більш ніж місяць, Fs.to все ще не працює.

Добровільний відхід ЕХ.UA

Приблизно в один час із закриттям FS.to найпопулярніший в Україні файлообменіік ЕХ.UA повідомив про добровільний відхід з ринку. Ресурс опублікував на головній сторінці повідомлення, згідно з яким його керівництво більше не бачить можливості для роботи в Україні. Причиною тому називаються останні законодавчий ініціативи, які лобіюють інтереси великих іноземних правовласників. Крім того, повідомляється про погрози і атаках на ресурс з боку копірайт-екстремістів.

На поточний момент зареєстровані користувачі ЕХ.UA все ще мають можливість управляти своїми збереженими файлами. Ця можливість остаточно зникне 31 грудня 2016.

Закриття національного бітторент-трекера Torrents.Net.UA

Ще однією жертвою копірайт-екстремістів став найбільший український торрент-трекер Torrents.Net.UA. Всього через кілька днів після закриття FS.to і повідомлення про відхід ЕХ.UA трекер також оголосив про своє закриття на головній сторінці ресурсу.

На даний момент при спробі входу на сайт користувачі бачать напис «На жаль, сайт не працює і якийсь час так і буде. Дуже неприємна ситуація для всіх нас, але ми сподіваємося на краще і передумови до цього є». На жаль, конкретних термінів відновлення роботи трекера адміністрація не повідомляє. Офіційна причина закриття також не розголошується, але аналітики вважають, що трекер також зіткнувся зі скоординованої атакою копірайт-екстремістів.

Закриття Aukro.ua

Мабуть найгучнішою подією 2016 року в Укрнете можна вважати закриття головного інтернет-аукціону країни Aukro.ua. Майданчик, яким користувалися, без перебільшення, мільйони українців, просто припинив існування 1 жовтня.

Причини цього досить прозаїчні. Просто влітку аукціон увійшов до групи компаній EVO (ТОВ «УАПРОМ»). А вже через кілька місяців нові господарі вирішили позбутися проекту. При цьому його величезна аудиторія була розірвана і поділена між дрібними проектами EVO, жоден з яких не є повноцінним аналогом аукціону. З огляду на це, левова частка аудиторії аукціону була змушена шукати альтернативу власними силами.

Джерело: Новости Ю

 

24 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів