Найгучніші контрабандні скандали Закарпаття у 2016 році

Найгучніші контрабандні скандали Закарпаття у 2016 році
Протягом цього року чи не щодня з’являлись повідомлення про затриману контрабанду на кордонах Закарпаття, але серед них є й ті, що переросли у гучні, подекуди міжнародні, скандали.

 

1. Дипломатична контрабанда

Одним з найбільших став скандал з VIP-контрабандою на КПП «Лужанка». У травні дипломат із посольства України в Словаччині під прикриттям «дипломатичного вантажу» намагався незаконно проскочити через кордон на мікроавтобусі, вщент набитому цигарками. 

Буквально за декілька днів Оксану Ліщишин, чоловік якої і перевозив цигарки, було відкликано до Києва, а згодом на тлі скандалу звільнили Посла України в Словаччині Олега Гаваші.

Втім, через півроку подружжя дипломатів-контрабандистів почало відстоювати свої права в судах. У грудні Ліщишин успішно оскаржив постанову про визнання його винним у міжнародній контрабанді, а його дружина вимагає через суд скасувати її звільнення з дипслужби.

2 . Контрабанда лісу на $1 млн

Близько 6000 кубометрів першосортного явору, буку та ясену приблизною вартістю 1 млн доларів контрабандою із Закарпаття вивезли в Словаччину. 30-кілометрову смугу вздовж кордону зі Словаччиною, що по документах проходила як «санітарна вирубка», виявили у березні.

У липні опублікували детальне розслідування у справі, яка переросла в міжнародний скандал. Вже через місяць у прикордонників Києва, Львова та Чопу воєнна прокуратура провела обшуки, після чого заявила про те, що вирубки проводила словацька фірма під прикриттям українців

Все завершилось тим, що ГПУ оголосила про підозру 4-ом прикордонникам, а 7 працівників ДПС звільнили.

3.Приватний кордон

Скандал із виявленими 53 гектарами приватизованих земель прямісінько на державному кордоні з Угорщиною плавно перенісся з 2015-го в 2016-ий рік. Попри гучні заяви прокуратури і прикордонників ще на початку року про повернення частини земель державі, приватний кордон діє і далі. Причому, мова тут йде не стільки про контрабанду цигарок, скільки про наркотики та нелегалів. Пізніше стало відомо, що цей бізнес контролює одна людина на прізвисько Докі, а прикордонники навіть зізнались, що це закарпатець. Втім, попри розголос у ЗМІ, справа просувається дуже мляво, а контрабанда продовжує йти.

Беззаперечно, 2016-ий рік увійде в контрабандну історію області ще й смертю спаніеля Теро, якого називали митником, який не бере хабарів. Саме він викрив дипломатичну контрабанду на КПП «Лужанка». Пес наводив жах на кондрабандистів, через що поплатився життям – його викрали, а потім вбили.  

Цей рік також запам’ятається безліччю дрібніших, але оригінальних спробів контрабанди: сигаретами у медових коржах та у святковому торті замість крему, у вхідних дверях та тротуарній плитці, м’ясною контрабандою та, навіть, кінською.  

І скільки можновладці б не заявляли, що контрабанду на Закарпатті зупинено, цей бізнес, очевидно, існуватиме, допоки область межуватиме з 4-ма країнами ЄС. Тобто завжди.

За матеріалами Mukachevo.net

 

26 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів