Пенсійний вік знову зросте, - міністр соцполітики

Пенсійний вік знову зросте, - міністр соцполітики
Кабмін анонсував зростання пенсій і кардинальну реформу: новий пенсійний вік і податок для всіх

 

Якщо нічого не робити, Пенсійний фонд (ПФ) в Україні незабаром впаде, упевнений міністр соцполітики Андрій Рева. Пенсії повинні фінансуватися за рахунок податку (ЄСВ), який сплачують працюючі українці. Однак цих коштів катастрофічно не вистачає. Цього року дефіцит ПФ склав 145 мільярдів гривень - його довелося покривати з бюджету країни. У наступному році на ці цілі виділять вже 156,2 мільярда. Щоб "врятувати" ситуацію, в Кабінеті міністрів планують провести масштабну пенсійну реформу. Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, як життя українських пенсіонерів зміниться в найближчому майбутньому.

Що може змінитися
ВИРОСТЕ ПЕНСІЙНИЙ ВІК

Ще кілька місяців тому міністр соціальної політики Андрій Рева в інтерв'ю "Сегодня.ua" озвучив пропозицію збільшити пенсійний вік, наприклад, до 65 років для тих українців, які мають невеликий робочий стаж.

"Якщо людина не має страхового стажу, потрібно йому виходити в 60 років або йому можна до 65 збільшити термін? Чому він повинен мати такі ж умови виходу на пенсію, як і ті, хто чесно уколює?", - сказав чиновник.
"Якщо людина не має страхового стажу, потрібно йому виходити в 60 років або йому можна до 65 збільшити термін?", - сказав міністр.

Кілька днів тому, на зустрічі з представниками Світового банку, Андрій Рева пояснив: ідея полягає в тому, щоб впровадити диференційований час виходу на пенсію. Пенсійний вік буде залежати від того, скільки років виплачувалися внески в ПФ.

Так, українцям, які більшу частину життя працювали без офіційного оформлення, доведеться "допрацьовувати" стаж вже після 60 років, не отримуючи при цьому пенсію. Як зазначає директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М. Птухи Елла Лібанова, багато українців і зараз не доживають до пенсії. Імовірність у українського чоловіки померти у віці від 20 до 60 років - 40%, в той час як в Швейцарії не доживають до 60 років всього 8% чоловіків.

У середньому чоловіки живуть на пенсії (після 60 років) 14,8 років, а жінки - 19,9 років. У зв'язку з цим, впевнена вчений, підвищувати пенсійний вік чоловікам не можна.

"Якщо у нас пенсійний вік 60 років, то наші чоловіки мають шанси прожити на пенсії майже 15 років. Якщо ми пенсійний вік піднімемо (чоловікам, - прим.ред.) До 65 років, їм залишиться прожити всього 12 років", - впевнена Елла Лібанова.

ПОДАТОК ДОВЕДЕТЬСЯ ПЛАТИТИ ВСІМ.

На даний момент з 26 мільйонів працездатних українців внески в ПФ платять всього 10 мільйонів чоловік. Аграрії, нотаріуси, домробітниця і т.д. мають право ЄСВ не платити. Крім того, багато українців частина зарплати отримують "в конвертах". Однак навіть ті, хто не платив внески, мають право на соціальну пенсію. Андрій Рева відзначив, що і в Росії, і в Білорусі, і в Молдові внески до Пенсійного фонду платять більш дисципліновано.
Як розповіли в Пенсійному фонді, на даний момент чиновники розглядають можливість зобов'язати платити податок в ПФ всіх працюючих українців без винятків.

"У світі застосовується обов'язковість сплати страхових внесків для всього працездатного населення. Ми ще поки що вивчаємо цей та інші методи. Але є методи, як добровільного залучення, так і обов'язкової сплати", - пояснює заступник голови ПФ Микола Шамбір.

Старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко впевнена: істотного результату це не дасть - дефіцит у Пенсійному Фонді залишиться.

"Навіть якщо змусять платити мінімальний внесок ЄСВ, додаткові кошти там зберуться, але не дуже великі. А всім же їм доведеться платити як мінімум мінімальну пенсію. Щось це дасть, це потрібно робити, це нормальний крок", - вважає експерт.

Однак в Міністерстві соцполітики впевнені, що "центральним завданням є відновлення стимулів, щоб всі платили внески".

"Повинен виконуватися контракт поколінь. Я працюю - плачу внески, мої діти працюють - платять внески. Так ось нинішні пенсіонери свій контракт виконали, а сьогоднішні працюють виконують його лише на 40%. Тому зараз центральним завданням є відновлення стимулів, щоб всі платили внески. тому що саме це є головним елементом наявності страхового стажу ", - цитує прес-служба відомства міністра соцполітики.

"Нинішні пенсіонери свій контракт виконали, а сьогоднішні працюють виконують його лише на 40%", - відзначає міністр.

 

29 грудня 2016р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів