"Лівих" лікарняних більше не буде: працюватиме електронний реєстр листків непрацездатності

"Лівих" лікарняних більше не буде: працюватиме електронний реєстр листків непрацездатності
Симулювати більше не вдасться

 

За даними Фонду соцiального страхування з тимчасової втрати працездатностi, щороку медзаклади видають близько 7 мiльйонiв лiкарняних. Однак перевiрки фонду свiдчать, що приблизно 20% iз них видають або продовжують з iстотними порушеннями. Деякi хворi виявляються звичайнiсiнькими симулянтами. Це означає, що держава, роботодавцi втрачають значнi кошти.

У 2017 роцi МОЗ починає запроваджувати єдиний електронний реєстр листкiв непрацездатностi. Як працюватиме нова система?

- В Українi буде створено веб-сайт єдиного електронного реєстру, де будуть облiковуватися вiдомостi про листки непрацездатностi на пiдставi електронного цифрового пiдпису, - розповiдає Олексiй Спасiбухов, начальник управлiння Фонду соцiального страхування з тимчасової втрати працездатностi. - До цього часу, як вiдомо, медики заповнювали вручну вiдповiдну форму. Тепер у реєстрi буде видно, який лiкар вносив данi щодо хворого, у якому закладi охорони здоров'я. При цьому лiкар матиме доступ лише до своїх записiв, головний лiкар - до всiх записiв, зроблених у цiй медустановi, а контрольна органiзацiя та певнi фахiвцi Мiнiстерства охорони здоров'я -- до всiєї бази даних.

- Нинi комп'ютери в полiклiнiках є лише у заввiддiлень i головного лiкаря. Яким чином лiкарi будуть вносити iнформацiю?

- Кiлькiсть комп'ютерiв залежить вiд можливостей кожної лiкарнi та полiклiнiки. У стацiонарi досить й одного комп'ютера на кожне вiддiлення. Щодо амбулаторних закладiв охорони здоров'я, то все залежить вiд органiзацiї роботи. У принципi, лiкар може зробити нвiдповiднi записи в картках хворих, а вже пiсля амбулаторного прийому внести цi данi в комп'ютер. Тим бiльше лiкар не зможе зробити це одразу, якщо прийшов до пацiєнта додому на виклик. Медик буде вносити данi з карток, коли повернеться до полiклiнiки.

- Якi саме данi будуть вносити до реєстру?

- Тi самi, якi до цього часу вносили в паперовiй формi - у форму 36 - "Журнал реєстрацiї листкiв непрацездатностi".

- Що дасть запровадження такого реєстру?

- Можна буде в онлайн-режимi переконатися, чи конкретна особа справдi хворiє й де перебуває на облiку. Загалом Єдиний електронний реєстр листкiв непрацездатностi допоможе зекономити близько 1,8 мiльярда гривень коштiв застрахованих осiб i роботодавцiв щороку.

- До якої iнформацiї матиме доступ роботодавець?

- У нього буде дуже обмежений доступ. Вiн зможе перевiряти лише своїх працiвникiв за прiзвищем i тiльки факт їх перебування на лiкуваннi. Жодних iнших даних вiн не побачить. Ширший доступ буде в лiкарiв, якi несуть вiдповiдальнiсть за розголошення такої персональної iнформацiї.

- Чи допоможе реєстр унеможливити купiвлю лiкарняних?

- Якщо роботодавець чи наш фонд захоче перевiрити iнформацiю, то можна буде органiзувати Лiкарську консультативну комiсiю (ЛКК) i разом iз заввiддiлу цього закладу охорони здоров'я пiти до хворого та оглянути його. Якщо раптом людини не буде вдома або виявиться, що вона не хвора, то лiкарi замисляться, чи варто їм вдаватися до зловживань.

- Коли запрацює реєстр?

- У першому пiврiччi 2017 року.

Свiтлана ОЛIЙНИК, газета "Експрес" 

 

 

01 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів