Різдвяні традиції та звичаї на Закарпатті: ТОП-5

Різдвяні традиції та звичаї на Закарпатті: ТОП-5
Закарпатці дуже часто вірять у народні прикмети та полюбляють дотримуватися традицій.

 

Особливо коли мова йде про святкування великих релігійних свят, таких як Різдво Христове.

Більшість закарпатців старанно готується до Святвечора напередодні Різдва. Ввечері 6 січня, закарпатські господині традиційно готують 12 страв на Святвечір. За стіл не сідають поки не зійде перша вечірня зірка. Закарпатці сідають за прикрашений стіл у святковому одязі - до багатсва і везіння протягом року. Щоб родина була міцна та єдина дехто зв'язує вилки та ложки рушником після святкової вечері.

Хороший закарпатський господар у ніч на Різдво виходить до себе у сад і "лякає" сокирою дерева, які цьогоріч не приносили хорший урожай. Господар замахується сокирою над деревом і обіцяє зрубати його, якщо і надалі буде слабий урожай. 

За доброю традицією, рано на Різдво Христове перший колядник повинен бути молодий хлопець чи бетлегеми. Дівчат, як правило, не пускають першими до хати. Це робиться "на серенчу", тобто, щоб цілий рік щастило.

До речі, у віддалених селах Карпат, кажуть, ще досі старожили у ніч Різдва або ранок виходять з трембітами і гулом сповіщають про початок святкування Різдва.  

Закарпатці традиційно віддячують за коляду у хаті. Колись давно хороший господар за коляду давав малечі фрукти, солодощі чи інші подарунки. Сьогодні більшість закарпатців віддячують грошима і рідше солодощами. Ввечері хлопці збираються гуртом і ходять колядувати до незаміжніх дівчат. 

Джерело: Mukachevo.net

 

04 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів