Закарпатців застерігають: "домушники" не сплять навіть на свята

Закарпатців застерігають: "домушники" не сплять навіть на свята
Новорічно-Різдвяні свята - та пора, яку ми чекаємо зі задоволенням кожного року. З насолодою готуємо «смаколики», запрошуємо в гості друзів, або ж навідуємося самі до знайомих. Багато хто покидає свої домівки: відправляється до рідних, чи у відпустку за межі країни. Однак чекають з нетерпінням казкову зимову пору свят не тільки законослухняні жителі області.

 

Для когось – це час відпочинку, а от квартирні крадії працюють, не покладаючи рук. Та захиститись від «домушників» можна, про те як -  днями розповів Начальник Управління поліції охорони, полковник поліції – Андрій Литовченко.

- Крадіжки з помешкання громадян – один із найпоширеніших майнових видів злочину, - розповідає Андрій Анатолійович.

- Протягом 2016 року показник , по квартирних крадіжках, в Україні зріс більше, ніж на 30% і, на жаль, закарпатські правоохоронці не можуть сказати, що в області показник значно менший. Минулого року правоохоронцями області зареєстровано близько 250 квартирних крадіжок, що на 6 десятків більше, ніж у 2015 році. Частіше крали у великих містах області і в сезон відпусток.

- Квартирна крадіжка, це той вид злочину від якого ніхто не застрахований, однак від нього можна вберегтись, - зазначив керманич Закарпатської поліції охорони.

- Злодії до наших домівок потрапляють кількома шляхами: виламуючи двері, серцевину замка, підбором ключів, через пластикові вікна, або ж прочинені кватирки. Знаючи шляхи проникнення злочинця, можна спробувати уникнути його злого наміру.

 - Я розпочну з банальних методів захисту: якісні двері, краще з металу, основа яких – кілька замків. Чому? Бо це значно ускладнить завдання злодію. Крім того, поки «домушник» поратиметься зі замками, хтось із сусідів може почути підозрілий шум і викликати поліцію. На вікна першого поверху краще поставити металеві грати, - наголосив Андрій Литовченко. Додає:

- Я вже неодноразово розповідав, що переважно злодії працюють «за наводкою» і про це не можна забувати. «Домушник» знайомиться з потенційною жертвою через знайомих, і що не мало важливо – через соціальні мережі. Я наголошую - аби не наражати себе на небезпеку, варто утриматися від розміщення інформації про вашу відсутність вдома. Не варто демонструвати на публічних фото і свої статки. Зазвичай злочинці відстежують свою жертву, слідкують за нею, дізнаються робочий графік. Нерідко заходять до власників квартир, представляючись працівниками чи то водоканалу, чи то інших комунальних підприємств: заходять в помешкання, роздивляються, що як стоїть, і вже подумки проробляють план, як пробратися у помешкання. Тому, просіть у працівників комунальних служб пред’явити посвідчення, або ж, краще, самі надавайте потрібну їм інформацію не впускаючи в помешкання, - розказує начальник УПО в Закарпатській області.

- Як тільки помітите, що під’їздом ходять невідомі та приглядаються до дверей помешкань - одразу повідомляйте поліцію.Також перевіряйте двері, адже злочинці часто ставлять мітки на дверях. Також заклеюють дверні вічка пластиліном чи жувальною гумкою сусідам, щоб вони не бачили, коли хтось намагатиметься проникнути до Вашого помешкання. Як тільки побачите такі дії  – одразу повідомляйте у поліцію.

Застеріг Андрій Анатолійович і тих жителів області, що планують під час свят відправитися у подорож:

- Як я вже говорив – сезон відпусток – сезон крадіжок. Зараз якраз такий період свят, коли жителі покидають свої помешкання, чим з радістю користуються злочинці. Тому, на час відпустки потурбуйтесь, щоби хтось час від часу наглядав за Вашим помешканням. Та й, зрештою, попросіть сусідів, аби не були байдужими, коли помітять, що хтось проявляє цікавість до Вашої квартири. Попрохайте близьких, хай виймають листи з поштової скриньки. На час відсутності у місті варто покласти гроші та цінності до сейфу в банку, адже зловмисник, якщо пробереться до квартири, то повірте, де б ви не сховали цінні речі, він знайде їх, - наголосив полковник поліції.

Ці всі заходи вас обережуть, але надіятись на них на 100 % не можна. У поліції вважають, що доцільніше буде встановити сигналізацію.

- Я це кажу, не тому, що хочу прорекламувати послуги поліції охорони. Про це говорить статистика. Відсоток здійснення крадіжок з помешкання, які обладнані сигналізацією майже нульовий. В умовах сьогодення лише поліція охорони –це група фахівців, які вправно і вміло виконують покладені на них обов’язки. Як тільки злодій намагається пробратися  у помешкання, що під охроною, на пульт централізованого спостереження надходить сигнал «тривога», а відтак професійний наряд групи затримання вже в дорозі. Перевага поліції охорони перед іншими недержавними охоронними структурами у тому, що лише наряди цієї служби виїжджають на затримання із вогнепальною зброєю. Знаючи це, злочинці рідше наважуються залізти до помешкання, що під охороною ПО. Та, якщо все таки йдуть на це, – їх одразу ж затримують, додає Андрій Литовченко – начальник поліції охорони Закарпаття

Майже всі районні центри Закарпаття мають свої відділки. Охороняють не лише квартири, а й будинки, гаражі та господарські приміщення.  З початком нового -2017 року працівники поліції охорони вже попередили одну крадіжку, яка мала місце в селі Минай, що на Ужгородщині. Там злодії пошкодили засоби сигналізації, однак це не завадило поліцейським охорони їх затримати.

Користуючись нагодою, Андрій Литовченко привітав жителів області з Різдвом Христовим:

- Я вітаю вас з Різдвяними святами, любі закарпатці. Бажаю аби в новому році ви не знали, що таке квартирна крадіжка. Пам’ятайте, поки ви відпочиваєте – «домушники» не гають час. Тож подбайте про захист своєї оселі.

Управління поліції охорони в Закарпатській області

 

06 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів