Як запобігти обмороженню та обвітренню - поради закарпатцям

Як запобігти обмороженню та обвітренню - поради закарпатцям
Синоптики і далі прогнозують на Закарпатті зниження температури.

 

Обмороження – це пошкодження тканин тіла, найчастіше відкритих – пальці рук, вуха, ніс, щоки, на які впливає дія низької температури. На обмороження впливає тривала дія вологи і вітру, недостатньо теплий одяг і взуття. Симптомами обмороження є свербіж, печіння, зміна кольору шкіри на пошкодженій зоні.

При охолодженні шкіри кровоносні судини звужуються для того, щоб зменшити потік крові і зберегти тепло організму. При переході в тепле місце печіння і свербіж посилюються.

Обвітрення – це висушування тканин шкіри під впливом вологи і вітру, що призводить до почервоніння, лущення і навіть тріщин на шкірі.

Слід дотримуватися низки правил в холодний період, щоб уникнути обмороження та обвітрення.

Правильно підібране взуття

Вибирайте взуття з натуральної шкіри і з натуральним хутром, бо взуття зі штучних матеріалів призводить до пітливості і переохолодженню стоп через надлишок вологи. Тісне взуття порушує кровообіг у судинах стоп, що в свою чергу стає причиною переохолодження. Вибирайте взуття з високою халявою. По поверненню додому просушіть черевики або чоботи, не взувайте наступного дня вологе взуття.

Теплий одяг

У зимовий період неправильно підібраний одяг призводить до порушення кровообігу. Носіть теплий одяг з натуральних матеріалів, який добре захищає руки, голову і ноги. Не женіться за модою і носіть колготи та штани зі щільних тканин, теплу білизну. При цьому пам’ятайте, одяг має бути вільним, не обтягувати.

Харчування

Слідкуйте за тим, щоб ваше харчування було збалансованим, тому що люди з низькою масою тіла більш схильні до переохолодження. Рекомендується їсти хоча б одне гаряче блюдо на день протягом холодної пори року і виходити на вулицю ситими, оскільки взимку людині потрібна велика кількість енергії.

Куріння

Не паліть на вулиці, оскільки нікотин впливає на зменшення периферійної циркуляції крові і відповідно підвищує ризик обмороження.

Алкогольні напої

Не виходьте на мороз у стані сп’яніння, не розпивайте в холод алкогольні напої. Алкоголь не зігріває, а призводить до втрати тепла, розширює судини і ви можете не відчути справжню температуру, оскільки в такому стані людина відчуває лише ілюзію тепла. Алкоголь не дає можливості сконцентрувати увагу на симптомах обмороження.

Захисні засоби

Під час вітряної погоди, щоб уникнути обвітрення, на відкриті ділянки шкіри слід наносити жирні креми, а також спеціальні захисні засоби.

Вологий одяг

Не виходьте на мороз відразу після душу, тому що ваше тіло залишається розпареним, а волога вбирається одягом, який стане відмінним провідником холоду.

Вітер

Ховайтеся від вітру, закутуйтеся шарфом, оскільки на вітрі підвищується ймовірність обмороження.

Прогулянки

На прогулянці в зимовий період стане в нагоді термос з гарячим чаєм, змінні шкарпетки і рукавиці.

Симптоми обмороження

Ознаки обмороження – це блідо-синя шкіра, знижена температура, під час відігрівання з’являється сильний біль, почервоніння, набряки м’яких тканин, поява кров’яних бульбашок, пришвидшений пульс.

Що робити при обмороженні?

Якщо ви перемерзли, тоді варто відігріватись поступово, інакше ви ризикуєте постраждати від негативних симптомів обмороження, таких як набряки, які можуть стати осередком розвитку грибкових захворювань.

Постарайтеся зайти до найближчого теплого приміщення – кафе, магазину, аптеки. Якщо ви прийшли додому не варто підставляти ноги під гарячу воду, краще надягти вовняні шкарпетки і сховатися під теплою ковдрою, випийте теплий чай, це поступово нормалізує кровообіг.

Не розтирайте обморожені відкриті частини тіла руками, тканиною, і вже тим більше спиртом. Ні в якому разі не знімайте на морозі взуття з обморожених ніг, тому що кінцівки розпухнуть, і ви не зможете знову взутися.

Якщо ви отримали обмороження високого ступеня, тоді зверніться до найближчої лікарні. Обморожені зони можна змастити вазеліном і накласти суху, зігріваючу пов’язку з ватою. Пухирі, що утворилися на обмороженій шкірі, ні в якому разі не можна проколювати.

Пам’ятайте, що зігрівання повинно бути повільним.

Джерело: Сайт корисної інформації

 

06 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів