Нове життя в лотерею виграв колишній іршавчанин

Нове життя в лотерею виграв колишній іршавчанин
Щасливий власник грін-картки Богдан Мешко, з села Загаття на Іршавщині, нещодавно повернувся із Америки. Богдан розповів, як отримати «пропуск у США» і почати життя там з нової сторінки.

 

Уперше про лотерею закарпатець почув від родичів: спочатку вони заповнили анкету на його ім’я, але не потрапили до списку. Потім він сам вирішив взяти участь і виграв одразу. Каже, що сталося це випадково.

-     Які умови для участі в лотереї?

-     Зрозуміло, що учасник повинен бути повнолітнім, мати, як мінімум, середню освіту. Знання англійської мови не перевіряють.

-      Шанси на виграш має кожен, хто заповнив анкету?

-    На Європу дають 50 тисяч віз. Виходить, українець має більше шансів виграти у цій лотереї, аніж у «Лото-забаві» чи будь-якій іншій грі.

IMG_5413

-         Як довго триває процес оформлення документів, необхідних для поїздки?

-         У травні 2016 року я дізнався, що став одним із переможців акції. Потім мені необхідно було пройти співбесіду у посольстві і медкомісію (американці дуже серйозно ставляться до стану здоров’я). Отримав одноразову візу і майнув до Америки. Важливо, що ти повинен поїхати у країну не пізніше, ніж за півроку від дати інтерв’ю з консулом.

-      Які права дає грін-картка?

-     Ти маєш практично ті ж самі права, що і американський громадянин. Щоправда, не можеш голосувати. Через 5 років проживання у Штатах уже можна і громадянство отримати.

«КІМНАТА У САМОМУ НЬЮ-ЙОРКУ – ВІД 500 ДОЛАРІВ» 

IMG_5411  

-     Чи виправдали твої очікування Штати?

-    Про життя в цій країні я міг догадуватися лише з книг чи фільмів. Буду чесним, американської мрії у мене ніколи не було. Що дуже добре, адже це всього лише міф. Багато людей думає, що там легко, що тебе там всі чекають і самі зроблять тебе успішним. Насправді, це не так.

-     Що чекає на емігранта, який вперше опинився у США?

-     Абсолютно нове життя. Там уже неважливо: був ти вдома бізнесменом чи директором. 90 % емігрантів починають свій шлях із робочих професій. Я от перші три тижні працював на будівництві із своїм дипломом економіста.

IMG_5369

-   Як в Америці з пошуком роботи?

-   Я жив біля Нью-Йорку. Роботу там знайти неважко. Звісно, для початку ти повинен мати якісь кошти, аби пройти процес адаптації. Далі я працював в інженерній фірмі. Там якраз виготовляли прилади для NASA, Tesla Motors. Роботи є вдосталь, головне – бажання працювати.

-    У скільки обійдеться житло у Нью-Йорку?

-    Кімната у самому Нью-Йорку від 500 доларів. Можна знайти і дешевше. Я жив не у самому місті, а за 30 хвилин до центру Манхеттена.

«АМЕРИКАНЦІ ПРОСТІШЕ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ЖИТТЯ»

IMG_5360

-         Багато українців зустрів під час поїздки?

-         Українців там більше, ніж я очікував. І поляків дуже багато. Правда, вони не там не такі привітні, як вдома. Американці здалися мені набагато більше відкритими людьми. У нас купа стереотипів стосовно американців, які є необґрунтованими. Вони не сидять на фаст-фудах, а віддають перевагу натуральній їжі. Що мене найбільше вразило з цієї нації – це простота ставлення до життя. Вони нікуди не поспішають, не метушаться. Звичайно, що все це залежить від рівня життя, і тут українцям приходиться важко.

IMG_5385

-         Ти жив суто в американському середовищі чи більше у змішаному (з поляками, українцями, росіянами)?

-         Я жив, скоріше, у змішаному. Але для того, аби добре вивчити англійську, краще обирати американське середовище.

-         Кого і що тобі довелося залишити, аби поїхати в США?

-       Вдома лишилися моя сім’я, робота, друзі. Зараз я повернувся сюди новою людиною, з новим світоглядом. Я усім кажу, що потрібно виходити за межі свого комфорту, розширювати власні горизонти і пізнавати горизонти світу. У найближчий час я знову полечу до Америки.  Думаю там залишитися.

Довідка: Грін Карта, або зелена картка — ідентифікаційний документ, що підтверджує наявність посвідки на проживання в особи, яка не є громадянином США, але проживає на території країни. Грін Карта дає право влаштуватися на роботу на території Сполучених Штатів. Лотерея Green Card стартувала в 1990-му році. Відтоді, щорічно, США розігрує п’ятдесят тисяч видів на проживання — «зелених карток».

За матеріалами 0312.ua

 

09 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів