Закарпатська ДФС: скасовано застосування спецрежиму сільськогосподарським товаровиробникам

Закарпатська ДФС: скасовано застосування спецрежиму сільськогосподарським товаровиробникам
Згідно з підпунктом 4 пункту 2 розділу ХІХ Податкового кодексу України (далі – Кодекс) з 1 січня 2017 року втрачає чинність стаття 209 Кодексу, яка регламентує умови застосування спецрежиму сільськогосподарськими товаровиробниками.

 

Одночасно, з 1 січня 2017 року набув чинності Закон України від 20 грудня 2016 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році», яким внесено ряд змін до Кодексу в частині врегулювання окремих питань, пов’язаних із скасуванням спецрежиму.

Зазначене стосується всіх сільськогосподарських підприємств, що до 1 січня 2017 року застосовували спеціальний режим оподаткування відповідно до статті 209 Кодексу, включаючи платників, які були зареєстровані як суб’єкти спецрежиму (подавали декларації 0121-0123), так і тих, які відповідно до пункту 209.18 статті 209 Кодексу відповідали критеріям, визначеним статтею 209 Кодексу, але не обрали спецрежиму, та залишали суми ПДВ від реалізації  сільськогосподарської продукції у власному розпорядженні (подавали податкові декларації 0130) (далі – сільгоспвиробники).

Таким чином, з урахуванням вказаних вище змін передбачається, зокрема:

- скасування реєстрації суб’єктів спецрежиму та переведення їх на загальну систему оподаткування. При цьому для здійснення переходу на загальну систему оподаткування від сільгоспвиробника не вимагається подання заяви про зняття з його реєстрації як суб’єкта спецрежиму або про його реєстрацію як платника ПДВ на загальних підставах. Таке виключення із реєстру суб’єктів спецрежиму оподаткування буде здійснено на підставі рішення контролюючого органу;

- закриття рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ (СЕА ПДВ), які додатково відкриті відповідно до пункту 200¹.2 статті 200¹ Кодексу сільськогосподарським товаровиробникам (далі - додаткові електронні рахунки). Додаткові електронні рахунки будуть закриті після проведення розрахунків з бюджетом за деклараціями з ПДВ із позначками 0121-0123 за результатами останнього звітного періоду 2016 року: для  сільгоспвиробників, які застосовують місячний податковий період – починаючи з 31 січня 2017 року; для сільгоспвиробників, які застосовують квартальний податковий період – починаючи з 20 лютого 2017 року;

 - обмеження терміну реєстрації податкових накладних, складених сільгоспвиробниками за операціями з постачання  сільськогосподарських товарів/послуг в межах спецрежиму. Усі податкові накладні/розрахунки коригування, складені сільгоспвиробниками за операціями з постачання  сільськогосподарських товарів/послуг в межах спецрежиму оподаткування, у тому числі з порушенням терміну реєстрації, встановленим пунктом 201.10 статті 201 Кодексу (тобто у яких дата складання до 31.12.2016 року включно), можуть бути зареєстровані лише до 15 січня 2017 року включно. Починаючи з 16 січня 2017 року реєстрація таких податкових накладних та розрахунків коригування здійснюватися не буде;

- перенесення від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями та податковим кредитом, що сформувалася в результаті здійснення сільськогосподарської діяльності, до податкової декларації з податку на додану вартість, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

Детальна інформація надана листом ДФС України від 03.01.2017 № 8/7/99-99-15-03-02-17, ознайомитися можна за посиланням http://sfs.gov.ua/zakonodavstvo/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/70807.html.

ДФС у Закарпатській області

 

10 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів