Монастир у гірському селі на Іршавщині - відновлення віри і традицій

Монастир у гірському селі на Іршавщині - відновлення віри і традицій
Закарпаття насичене храмами, старовинними церквами та монастирями і кожен з них має свою особливу історію.

 

Журналісти Телекомпанії М-студіо побували в одному із найстаріших монастирів Закарпаття – Імстичівському монастирі св. Архистратига Михаїла.

Трохи історії: Імстичівський монастир — монастир у селі Імстичово Іршавського району Закарпатської області чину Василіян (нині — Мукачівська греко-католицька єпархія). Заснований у другій половині XVII ст.

Виникнення цієї обителі пов'язано із діяльністю православного єпископа Йоанікія Зейкана, останнього православного Мукачівського єпископа († 1686 р.). Першою згадкою про заснування монастиря є дарча грамота пана Улашина від 16 червня 1654 р. Із згаданої грамоти можна зробити висновок, що Імстичівський монастир існував у 1654 р., а можливо й раніше.

Після столітніх розквітів і занепадів разомм із легалізацією греко-католицької Церкви монастир у Імстичеві відновив свою діяльність. Василіянам було повернуто монастирську церкву і частину монастирського корпусу. Однак більшу частину монастиря займала допоміжна школа-інтернат, розміщена тут за часів Радянського Союзу. 

У 2009 році було відновлено Василіянську Провінцію св. Миколая, у склад якої входить Імстичівський монастир. Цього ж року, 17 липня, отці і брати Імстичівського монастиря, після попереднього попередження Протоігуменом усіх необхідних державних установ, перебрали від Імстичівської школи-інтернат усе майно, що належало монастирю раніше, зокрема − монастирські приміщення, які школа використовувала як спальний корпус для учнів.

 

11 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів