Закарпатцям розповідатимуть про геополітику області: можливості й виклики

Закарпатцям розповідатимуть про геополітику області: можливості й виклики
Освітня платформа Nomen – організація, що проводить лекції, публічні розмови, прогулянки, освітні подорожі та культурно-туристичні корпоративні програми. Спікерами Nomen є українські митці, мистецтвознавці, критики, дослідники, підприємці, менеджери культурних та освітніх проектів.

 

Розпочався рік, і ми раді повідомити вам про початок циклу обіцяних і анонсованих ще у 2016-му освітніх подій. Із 21 січня ви матимете нагоду взяти участь у цікавих, динамічних лекціях-розмовах із непересічними і яскравими особистостями – спершу місцевими, а потім і запрошеними з інших міст.

Ці лекції розраховані на широку аудиторію і згруповані у тематичні блоки, зокрема сучасне й класичне мистецтво, неформальна освіта, урбаністика, підприємництво. 

Першою подією циклу буде зустріч із професором факультету міжнародної політики, менеджменту та бізнесу, директором Центру міжнародної безпеки та євроатлантичної інтеграції, керівником Інформаційного Центру ЄС в УжНУ, доктором наук Ігорем Тодоровим на тему «Геополітика Закарпаття: можливості й виклики».

Ігор Тодоров від народження до 2014 року мешкав у Донецьку. З початком російської окупації тимчасово переїхав до Криму, а звідти – до Ужгорода. Ще у 2012 професора міжнародних студій запрошували до західноукраїнських університетів як експерта з питань Сходу України, а вже у 2016-му запросили до Маріуполя як експерта з українського Заходу. Ігор Тодоров – фахівець, здатний поглянути на Закарпаття водночас зсередини і збоку, і на зустрічі з ним ми обговоримо особливості, ризики і перспективи регіону, що протягом століть перебував і досі перебуває на перетині геополітичних інтересів різних держав.

На лекції будуть розкриті такі питання:

  • Історичне підґрунтя геополітичної ролі Закарпаття в Центрально-Східній Європі. Закарпаття за часів Київської Русі і тисячолітнього перебування у складі Угорського королівства
  • Роль Мукачівської єпархії греко-католицької церкви на Закарпатті
  • «Золота доба» у складі Чехословацької республіки, геополітичні наміри СРСР та гібридна війна з Чехословацькою республікою
  • Політичне русинство та його коріння
  • Поліетнічність і полікультурність сучасного Закарпаття як результат історичних процесів. Бізнесові, культурні, політичні впливи Угорщини, Словаччини, Чехії та Румунії, транскордонне співробітництво
  • Перспективи регіону в контексті європейської геополітики.

Відбудеться лекція у Совиному гнізді 21 січня, початок о 14:00.

Вхід на лекцію – 50 грн. Квитки доступні тут. 

 

12 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів