Чи розуміє Міністр соцполітики, що говорить про пенсії закарпатцям?

Чи розуміє Міністр соцполітики, що говорить про пенсії закарпатцям?
Міністр соцполітики усвідомлює, що у громадян буде шок, але ... треба!

 

«Якщо ця схема буде прийнята, то дефіцит Пенсійного фонду зникне в 2024 році. Ця система соціально справедлива, тому що і для президента, і для простого робочого встановлюється однаковий підхід нарахування пенсій. Ми усвідомлюємо, що з прийняттям цього закону шок у наших співгромадян може бути таким же, як після підвищених тарифів. Але це вимушений і необхідний крок, щоб збалансувати Пенсійний фонд. Крім того, важливо ще й спонукати українців відмовитися від порочної звички думати, що держава за них має все вирішити, а змусити усвідомити, що майбутнє кожного в його руках », - пояснив глава Мінсоцполітики Андрій Рева.

Цей законопроект планується подати на розгляд Верховної Ради в березні цього року. За словами Реви, він повинен бути прийнятий в першому читанні, а вступити в силу в липні поточного року.

До речі, Рева наговорив ще багато слів про пенсійну реформу, які згодом були вилучені з офіційних видань. 

Українська Правда наводить цю інформацію зі збережених джерел:

Урядовий портал видалив новину про основні складові пенсійної реформи, яку планується почати в Україні вже цього року.

Підсумок зустрічі міністра соцполітики Андрія Реви і постійного представника Міжнародного валютного фонду Жерома Ваше на урядовому порталі вже не відкривається. Новину поширив "Укрінформ", потім видалив, але вона є на інших інформаційних ресурсах.

Пояснити цю ситуацію у прес-службах Кабміну та Мінсоцполітики "Українській правді" телефоном не змогли. У міністерстві повідомили, що Рева перебуває в Адміністрації президента.

 

Пошук на урядовому порталі "пам'ятає" це повідомлення

"Основна проблема Пенсійного фонду – велика фінансова прірва, що її необхідно закривати, аби можна було вже в недалекому майбутньому всім потребуючим сплачувати хоча б мінімальні пенсії. На 2017 рік дотація Пенсійного фонду з державного бюджету складатиме 142 млрд грн, у 2016-му вона була в розмірі 145 млрд грн", – йшлося у повідомленні.

Серед основних запропонованих складових пенсійної реформи міністр назвав зменшення страхового стажу.

Раніше пропонували на момент виходу на пенсію – за час "ч" взяли 1 січня 2021 року – неодмінною умовою для потенційного пенсіонера мати не менше 20 років страхового стажу, при цьому загального – 30 років, тоді лише 8% українців могли б претендувати на пенсію. Зараз ідеться про те, аби знизити страхову цифру до 15 років, але на момент 1 січня 2018 року, і тоді уже 30% громадян зможуть претендувати на державне пенсійне забезпечення.

Цей термін дано, аби всі молодші почали платити внески, а старші почали впорядковувати свою страхово-пенсійну картину з ЄСВ.

За словами міністра, пенсіонери поділяються на чотири категорії.

Перша – пенсії за віком. Їх за згаданих умов платитиме Пенсійний фонд.

Буде можливість купити собі 15 років страхового стажу. Скажімо, до такої категорії громадян міністр відносить тих, хто працює за кордоном. Ця сума складе близько 130 тисяч грн: по 704 гривні за кожен місяць множиться на 15 років. Рева прогнозує, що таких може бути небагато: близько 1,5 тисячі осіб.

Також, можливо, законодавчо пропишуть, що той, хто претендує на пенсію, не може одночасно працювати: або пенсія, або робота.

Другий вид пенсій – з інвалідності. Їх виплачуватиме Фонд соціального страхування, який почне працювати вже з квітня цього року.

Міністр наполягає на ревізії через зловживання. За його словами, не всі офіційно визнані людьми з інвалідністю насправді такі – особливо є запитання до 3-ї групи інвалідності.

Фонд соціального страхування фінансуватиме і пенсії за втратою годувальника.

У четвертій категорії пенсій – за вислугою років – залишаться лише військовослужбовці. Вислуга буде сталою – 25 років. Однак єдиний соціальний внесок із їхніх зарплат платитиметься у подвійному розмірі. За задумом, до 60 років пенсію військовослужбовці отримуватимуть із держбюджету, а після 60 – з Пенсійного фонду.

За матеріалами РБК-Україна

 

17 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів