Обласна бібліотека в Ужгороді наступного року може стати штаб-квартирою

Обласна бібліотека в Ужгороді наступного року може стати штаб-квартирою
Літературної премії «Дебют Срібної Землі»

 

19 січня в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка вручили літературну премію «Дебют Срібної Землі» та презентували «Український щорічник-2017».

Відзнака для молодих літераторів після трирічної перерви знову відродилася і оновилася. Відтепер нею заопікувалася закарпатська організація Благодійного фонду Миколи Томенка «Рідна країна».

Цьогорічними лауреатами премії «Дебют Срібної Землі» стали відповідно Марічка Черничко за збірку «Чотири стільці» та Олеся Чепелюк за прозову драму «Не зрадь!». Відзнаку вручали сам Микола Томенко та Андрій Сербайло. Традиційно, меценати також подарували тематичний торт із виписаними іменами переможців.

За словами автора ідеї премії Олександра Гавроша, це одна з найстаріших літературних відзнак краю. Вперше вручають її і за драматургію. Письменник запропонував, щоб обласна бібліотека стала штаб-квартирою нагороди, а до її 10-річчя, що буде наступного року, видати брошурку з інформацією про всіх переможців.

За час існування премії вже нагороджено 18 молодих письменників, частина з яких стали нині відомими, дехто став членом спілки письменників, зауважив голова комісії Сергій Федака.

Марічка Черничко подякувала за відзнаку й сказала, що ця премія стане поштовхом до творчості. Олеся Чепелюк свою перемогу присвячує тим, про кого її книга, - героям Майдану –  й прагне, аби п’єса була поставлена на сцені. Обоє молодих письменників – учасники клубу літературних дебютів «Нові імена» в обласній бібліотеці.

Лауреатів привітали письменники Василь Густі, Петро Ходанич, видавець Наталія Ребрик тощо.

Під час зустрічі також було презентовано традиційний «Український щорічник-2017», який видає фонд «Рідна країна». На побажання читачів щоденник був вдосконалений. Також Микола Томенко поділився планами щодо культурної та просвітницької роботи благодійного фонду.

Джерело: Громадський інформаційний центр 

 

19 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів