На Червоній горі під Мукачевом росте єдиний в Україні північний чай

На Червоній горі під Мукачевом росте єдиний в Україні північний чай
Єдина в Україні чайна плантація знаходиться на Закарпатті, неподалік від Мукачева, на Червоній Горі.

 

Наразі вона сягає 2 га, хоча в середині минулого сторіччя, коли було закладено плантацію, площа під чайними кущами була 50 га. З часом тут почали вирощувати звичний для цієї місцевості виноград, пише Agronews.

Донедавна українська чайна плантація була ще й найбільш північною плантацією чорних чаїв у світі. Потім чайні кущі почали культивувати в Англії, Шотландії та Німеччині. 

Унікальна плантація більше не дає таких врожаїв, як раніше. Та й приваблює вона здебільшого туристів.

«Тут була велика плантація – на схилах збирали до 1,3 тонни чайного листа з гектара, – розповідає керівник туристично-інформаційного центру Мукачева Максим Адаменко. – Зараз двічі на рік ледь збереш 0,5 кг свіжого листя». 

Він зазначає, що плантація занедбана, і про гарні врожаї говорити не доводиться.

Хоча місцеві жителі вірять, що знайдеться той, хто зацікавиться розвитком вітчизняного чаю і відродить плантацію.

«У нас є те, чого не було в інших країнах – база. Нехай стара і забута, але з нею можна працювати і з часом почати випускати якісний продукт», – зазначає чайний експерт Максим Малигін. 

Він вважає, що плантація може стати популярним туристичним об'єктом – як в Англії, де створювали автентичний англійський чай, який був самим північним у світі, поки чай не почали вирощувати в Шотландії. 

«Закарпатський напій може бути обличчям регіону. Тим більше зараз набирають популярності так звані північні чаї, – підкреслює Максим Малигін. – У лінійку напоїв із США, Англії, Шотландії та Німеччини наш би відмінно вписався. Ці чаї відрізняються від звичних південних, але тим вони й цінні».

Поки ж пропонується чайна реконструкція одного з сортів з плантації під Мукачевим – чай «Червона гора».

 

22 січня 2017р.
-->

До теми

Коментарі:

    До цієї новини немає коментарів